Navigointipolku

Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi 2011 - 06/01/2011

Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuoden tunnus, kolmen käsivarren muodostama kolmio © EU

Teemavuoden aikana tuodaan esille vapaaehtoistyön yhteiskunnallista merkitystä ja kannustetaan entistä useampia osallistumaan siihen.

Vapaaehtoistyöstä hyötyvät kaikki. Se lujittaa yhteiskuntaa, ja samalla vapaaehtoistyöntekijät oppivat uusia taitoja. Työskentely on mahdollista monenlaisissa yhteisöissä, esimerkiksi urheiluseuroissa, kouluissa, sairaaloissa tai avustus- ja hyväntekeväisyysjärjestöissä. Nykyisin noin 20 prosenttia eurooppalaisista osallistuu vapaaehtoistoimintaan.

Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuoden DeutschEnglishfrançaisNederlands tavoitteena on kannustaa yhä useampia ihmisiä mukaan vapaaehtoistyöhön. Tähän pyritään muun muassa

  • helpottamalla toimintaan osallistumista
  • palkitsemalla vapaaehtoisia (esimerkiksi huolehditaan siitä, että toiminnassa hankitut taidot ja osaaminen tunnustetaan)
  • parantamalla vapaaehtoistoiminnan laatua (esimerkiksi järjestetään koulutusta ja sovitetaan vapaaehtoisten taidot ja kokemus paremmin yhteen tehtävien kanssa)
  • tekemällä vapaaehtoistoiminnan merkitystä tunnetuksi.

Teemavuoden aikana ryhmä vapaaehtoistyöntekijöitä kiertää eri EU-maissa esittelemässä eri toimintamahdollisuuksia. Ryhmä vierailee kussakin maassa 10 päivän ajan ja keskustelee muun muassa poliittisten päättäjien kanssa vapaaehtoistoiminnan tarpeista.

Ryhmää seuraa 27 journalistia, jotka raportoivat kiertueen tapahtumista. Tiimin tuottamat videokatsaukset ja lehtiartikkelit julkaistaan eri tiedotusvälineissä ja verkossa.

Vuoden aikana järjestetään neljä korkean tason konferenssia, joissa tarkastellaan vapaaehtoistoiminnan keskeisiä kysymyksiä.

Jäsenmaiden tapahtumia koordinoi Euroopan vapaaehtoistoiminnan teemavuoden yhteenliittymä English, joka on vuodesta 2007 lähtien koonnut yhteen 33 eurooppalaista alan verkostoa. Yhteenliittymän sivustolla on tietoa osallistumismahdollisuuksista. Sillä voi myös sitoutua käyttämään osan vapaa-ajastaan vapaaehtoistyöhön ja seurata, kuinka monta vapaaehtoistyötuntia eurooppalaiset ovat jo tehneet 1. tammikuuta lähtien.

EU on tukenut vapaaehtoistoimintaa jo pitkään. Vuonna 1996 se perusti nuorten eurooppalainen vapaaehtoistyö -ohjelman DeutschEnglishfrançais, joka kannustaa nuoria lähtemään ulkomaille ja tekemään siellä vapaaehtoistyötä paikallisyhteisöissä.

Euroopan vapaaehtoistoiminnan teemavuosi 2011 täydentää YK:n järjestämiä tapahtumia, joilla juhlistetaan sitä, että YK:n kansainvälinen vapaaehtoistoiminnan vuosi järjestettiin ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä