Навигационна пътека

2011 г. - Европейска година на доброволчеството - 06/01/2011

Лого на Европейската година на доброволчеството, изобразяващо три преплетени ръце © ЕС

Едногодишна кампания за честване на труда на доброволците, търсене на отговор на съществуващите предизвикателствата и насърчаване на участието на повече хора в доброволчески дейности.

Доброволчеството е от полза за всеки и сплотява общностите. За доброволците това е начин да се отблагодарят на обществото и да придобият нови умения. Трудът може да е под най-различни форми, например помагане в спортен клуб, училище, болница или благотворителна организация. Днес около 20% от европейците отделят част от своето време за доброволческа дейност.

Европейската година на доброволчеството DeutschEnglishfrançaisNederlands има за цел да насърчи повече хора да се включат в подобен вид дейности чрез:

  • улесняване на включването в доброволческа дейност
  • възнаграждаване на доброволците, например чрез официално признаване на уменията, придобити по време на работата
  • подобряване на качеството на доброволческата дейност чрез осигуряване на обучение и ориентиране на доброволците към подходящи за тях свободни места
  • повишаване на осведомеността за ползата от доброволчеството.

През цялата година група доброволци ще обикаля ЕС, за да запознае хората със своята работа. По време на десетдневния си престой във всяка страна те също така ще се срещнат с политици, за да обсъдят въпроси, които са важни за тях.

27 журналисти доброволци ще се редуват при отразяването на всеки етап от обиколката и ще създадат поредица от аудиовизуални и писмени репортажи, които ще бъдат излъчени и публикувани в традиционни и онлайн медии.

През тази година ще се проведат четири конференции на високо равнище за анализ на основните въпроси, свързани с доброволчеството.

Работата на национално равнище ще се координира от Алианса EYV English - група от 33 европейски доброволчески мрежи, създадена през 2007 г. Потенциалните доброволци могат да използват уебсайта на алианса, за да открият информация за възможностите за доброволческа дейност, да поемат ангажимент за определен период от време и дори да видят за колко часа доброволен труд са поети ангажименти от 1-ви януари насам.

От много години ЕС работи за насърчаване на доброволчеството и през 1996 г. създаде Европейската доброволческа служба DeutschEnglishfrançais, за да насърчава младите хора да работят като доброволци в местни общности в чужбина.

Европейската година съвпада с дейностите на ООН за отбелязване на десетата годишнина от Международната година на доброволците и ги допълва.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки