Cale de navigare

Intensificarea luptei împotriva sărăciei şi excluziunii sociale - 16/12/2010

Cerşetor pe stradă © UE

O nouă strategie pentru a ajuta 20 de milioane de oameni să depăşească obstacolul sărăciei

În UE, numărul persoanelor ameninţate de sărăcie depăşeşte 80 de milioane. Situaţia s-a înrăutăţit odată cu criza economică, cei mai vulnerabili fiind şi cei mai afectaţi. Obiectivele prevăzute de Strategia 2020 English nu pot fi atinse decât printr-o mobilizare neîntârziată a eforturilor.

Platforma europeană împotriva sărăciei şi excluziunii sociale English va încuraja noi modalităţi de lucru şi va ajuta guvernele şi alţi factori implicaţi să identifice metode inovatoare mai eficiente de stopare a acestui fenomen.

Deşi combaterea sărăciei este, în principiu, sarcina statelor membre, obiectivele şi abordările la nivel european au contribuit la elaborarea unor politici naţionale mai adecvate în domenii precum lupta împotriva sărăciei în rândul copiilor şi soluţionarea problemei persoanelor fără adăpost.

Comisia doreşte în prezent să promoveze inovarea în cadrul politicii sociale, folosind proiecte de mică anvergură pentru a evalua politici sau reforme potenţiale. Scopul este ca fiecare ţară a UE să înveţe din experienţa celorlalte şi să îşi adapteze politicile sociale pentru a obţine rezultate cât mai bune.

În anii următori, cu precădere în perioada 2011-2012, vor fi propuse o serie de iniţiative vizând, printre altele, coordonarea politicii de voluntariat şi a schimbului de informaţii, elaborarea unei noi legislaţii şi finanţarea proiectelor. Vor fi iniţiate acţiuni în folosul celor mai ameninţate categorii ale populaţiei (tineri, persoane cu handicap şi grupuri minoritare cum sunt rromii).

Combaterea sărăciei nu implică neapărat cheltuieli mai mari. Va fi esenţial ca reformele să se orienteze către o mai mare eficienţă. De asemenea, acordarea unei atenţii deosebite inovării şi experimentelor sociale ar putea ajuta UE şi statele membre să identifice zonele în care resursele pot avea cel mai mare impact.

Aceste iniţiative marchează începutul unei noi etape pentru politicile europene de incluziune socială, cu atât mai mult cu cât vin în completarea acţiunilor organizate cu ocazia celebrării, în 2010, a Anului european împotriva sărăciei şi excluziunii.

Campania a mobilizat toate palierele societăţii şi a contribuit la menţinerea eradicării sărăciei pe lista de priorităţi a agendei politice, cu peste 700 de proiecte derulate în 29 de ţări.

Acţiunile UE de combatere a sărăciei şi excluziunii sociale

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile