Navigacijska pot

Mesta bolj pozorna do invalidov - 03/12/2010

Slepi z belo palico © EU

Špansko mesto Avila je prejelo nagrado EU za svoja prizadevanja, da bi invalidom olajšalo življenje v mestnem okolju.

Avila, znana po srednjeveškem obzidju in številnih cerkvah, je prvo mesto, ki je prejelo nagrado EU za invalidom prijazno mesto.

Nagrada je del strategije, s katero želi EU uveljaviti pravice invalidnih ljudi in jim olajšati bivanje v mestu. EU jo bo podelila vsako leto in tako opozorila na težave in ovire, s katerimi se srečujejo invalidi v mestih, in hkrati dala priznanje tistim mestnim okoljem, ki te težave in ovire vsaj deloma odpravijo.

Avila leži zahodno od Madrida. Mestne oblasti že od leta 2002 sodelujejo z invalidskimi organizacijami in organizacijami starejših pri urbanističnem načrtovanju. Žirijo so prepričale izboljšave, s katerimi so invalidom olajšali dostop do javnih stavb. V Avili spodbujajo tudi zasebni sektor k podobnemu ravnanju, poskrbeli so tudi za boljšo dostopnost turističnih znamenitosti in delovnih mest.

Poleg Avile so se med finaliste uvrstili še španska Barcelona, nemški Köln in finski Turku. Za nagrado se je potegovalo 66 evropskih mest.

Nagrado so podelili 3. decembra v Bruslju ob koncu dvodnevne konference, s katero so obeležili evropski dan invalidov.

Na konferenci so med drugim spregovorili o vzajemnem priznavanju nacionalnih invalidskih izkaznic, o možnostih študija in dela v tujini, zdravstvenem in invalidskem zavarovanju in možnostih obiskovanja prostočasnih in kulturnih prireditev.

Invalidom prilagojeno mestno okolje je eden najpomembnejših elementov evropske strategije za invalide (2010-2020), ki so jo sprejeli novembra 2010.

Največ težav imajo z dostopnostjo stavb, prevoznih sredstev in drugih storitev ter informacijskih in komunikacijskih tehnologij.

Približno 80 milijonov evropskih prebivalcev je lažjih ali težjih invalidov. Zaradi fizičnih ovir, denimo oteženega dostopa do šole ali delovnega mesta, jim grozi socialna izključenost. Nižja stopnja zaposlitve in izobrazbe tudi pomeni, da je 70 % invalidov revnejših od povprečja.

Več o invalidski politiki

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave