Navigointipolku

Tavoitteena esteetön kaupunki - 03/12/2010

Sokea mies ja valkoinen keppi © EU

EU:n palkinto vammaisten liikkumismahdollisuuksien parantamisesta meni Avilaan, Espanjaan

Avila tunnetaan keskiaikaisista muureistaan ja kirkoistaan, ja nyt kaupunki saa lisämainetta voitettuaan EU:n ensimmäisen Esteetön kaupunki -palkinnon. Palkinto myönnettiin ansioista vammaisten liikkumismahdollisuuksien parantamisessa.

Tämä uusi vuotuinen palkinto on osa EU:n vammaisstrategiaa, jolla pyritään parantamaan vammaisten asemaa koko EU:ssa. Palkinnon tarkoitus on kiinnittää yleistä huomiota vammaisten liikuntaesteisiin kaupungeissa ja palkita kaupunkeja, jotka ovat ryhtyneet toimiin niiden poistamiseksi.

Madridin länsipuolella sijaitseva Avila palkittiin erityisesti julkisten rakennusten esteettömyyden parantamisesta. Esteettömyyttä on korostettu kaupunkisuunnittelussa vuodesta 2002 yhteistyössä vammais- ja vanhusjärjestöjen kanssa. Kaupunki on myös kannustanut yksityistä sektoria toimimaan samoin. Se on niin ikään parantanut vammaisten mahdollisuuksia päästä matkailukohteisiin ja saada työtä.

Loppukilpailussa olivat Avilan lisäksi Turku, Barcelona ja Köln, jotka valittiin 66:n kilpailuun ilmoittautuneen kaupungin joukosta.

Turun valtteja olivat kattava esteettömyysohjelma ja strategia, joiden toteuttamisessa vammaiset ovat tiiviisti mukana. Turun keskiaikainen kaupunkirakenne on suuri haaste vammaisten liikkumiselle.

Palkinto jaettiin Brysselissä Euroopan vammaispäivänä 3.12.2010, jolloin myös aiheesta järjestetty kaksipäiväinen konferenssi päättyi.

Konferenssin keskustelunaiheita olivat muun muassa vammaisten kansallisten pysäköintilupien vastavuoroinen tunnustaminen, opiskelu- ja työskentelymahdollisuudet ulkomailla, sosiaaliturva sekä harrastus- ja kulttuuritoiminnan esteettömyys.

Vammaisten liikuntaesteiden poistaminen on yksi marraskuussa 2010 vahvistetun Euroopan vammaisstrategian 2010-2020 tärkeimmistä tavoitteista.

Strategia sisältää toimintaehdotuksia esimerkiksi rakennusten, liikennevälineiden ja tieto- ja viestintätekniikan esteettömyyden parantamiseksi.

EU:ssa on 80 miljoonaa ihmistä, jolla on jonkinasteinen vamma. Fyysisten esteiden takia heidän saattaa olla vaikeaa päästä esimerkiksi kouluun tai työpaikalle, minkä vuoksi he ovat suuremmassa vaarassa syrjäytyä. Vammaisten työllistymis- ja koulutustaso ovat muita alhaisempia, ja heidän köyhyysasteensa on 70 prosenttia keskimääräistä korkeampi.

Lisätietoa vammaispolitiikasta

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä