Navigációs útvonal

Az EU javítani kívánja a foglalkoztatási arányt és a munkahelyek minőségét - 23/11/2010

Nő, kezében tollal, újság álláshirdetési rovatát böngészve © EU

A Bizottság új közleményt jelentetett meg, amelyben célul tűzi ki, hogy 2020-ban az uniós foglalkoztatási arány 75% legyen.

Az "Új készségek és munkahelyek menetrendje" arra hivatott, hogy rugalmasabbá tegye a munkaerőpiacokat, lehetővé tegye az emberek számára a szükséges készségek elsajátítását, javítsa a munkakörülményeket és munkahelyeket teremtsen.

A dokumentum legfőbb törekvése, hogy 2020-ra a 20 és 64 év közötti korosztály foglalkoztatási aránya elérje a 75%-ot. Ez a célkitűzés az EU növekedési és munkahely-teremtési stratégiájában (az Európa 2020 English -ban) felvázolt öt kulcstényező egyike.

Európa egyik legégetőbb feladata a munkahelyteremtés. Jelenleg a 20 és 64 év közöttiek 10%-a, azaz mintegy 23 millió ember munkanélküli. Ugyanakkor nem arról van szó, hogy ne lenne elegendő munkahely. Becslések szerint az uniós informatikai, egészségügyi és kutatási ágazatban 2015-re 2,7 millió képzett munkaerő fog hiányozni.

Az EU öregedő népessége tovább nehezíti a helyzetet. Növelni kell az aktív dolgozók arányát, hogy kompenzálja az elkövetkezendő években várható tömeges nyugdíjazást és a válság okozta munkanélküliséget.

A menetrend négy prioritása a következő:

A munkaerőpiacok modernizálása

A határozatlan idejű szerződésen alapuló konstrukciók jobban védik a munkavállalót az elbocsátásoktól, így nagyobb biztonságot nyújtanak nekik. Eléggé rugalmasak viszont ahhoz, hogy ösztönözzék a munkaerő-felvételt.

Készségek és munkahelyek összehangolása

A Bizottság a készségkínálatot és a munkaerő-piaci igényeket előrejelző online adatbázis létrehozását tervezi, amely segít abban, hogy az emberek a jövőbeli munkaerő-piaci igények figyelembevételével válasszanak az oktatási és képzési lehetőségek közül, így javuljanak foglalkoztatási kilátásaik.

A honlapot a vállalkozók is felkereshetik, így könnyebben találhatnak megfelelő készségekkel rendelkező munkavállalókat. Ennek a kezdeményező megközelítésnek meg kell tudnia előznie a hiányok kialakulását a készségek terén.

A menetrend a képesítések uniós szintű elismerését is szorgalmazza, nevezetesen az ún. "európai készségútlevél" révén.

A munkaminőség és a munkakörülmények javítása

A Bizottság felül fogja vizsgálni a munkaidőre, a munkahelyi egészségre és biztonságra, valamint a nem uniós munkavállalók beilleszkedésére vonatkozó meglévő jogszabályokat.

Munkahelyteremtés

A Bizottság javaslatokat fog tenni arra vonatkozóan, miképpen lehet munkahelyeket teremteni a bürokrácia csökkentésével. A javaslatok tartalmazni fogják a nem bérjellegű költségek leépítését, illetve a munkaerő-felvétel és -elbocsátás, valamint az új vállalatok létrehozása és az önfoglalkoztatás elé gördülő jogi akadályok megszüntetését.

A Bizottság a menetrend 13 fő intézkedését 2014-ig tervezi végrehajtani.

További információk az EU foglalkoztatási tervéről

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek