Navigációs útvonal

Új lendülettel a nemek közötti egyenlőség felé vezető úton - 21/09/2010

Különböző szakmák képviselői: szakács, üzletasszony, szerelő, orvosnő stb. © EU

Az EU új tervet dolgozott ki a nemek közti bérkülönbségek megszüntetése és a női felsővezetők arányának növelése céljából. A stratégia a családon belüli erőszak elleni fellépést is kiemelt célként fogalmazza meg.

Annak ellenére, hogy az utóbbi évek előrelépést hoztak a nemek közötti egyenlőség felé vezető úton, a nők átlagosan még mindig 18%-kal kevesebbet keresnek az Európai Unióban, mint a férfiak. Arányuk elmarad a férfiakétól a felsőszintű döntéshozók között, ugyanakkor jóval gyakrabban válnak családi erőszak áldozatává.

A nemek közötti egyenlőség alapvető emberi jog, egyszersmind az EU gazdasági növekedésének és versenyképességének záloga. Ha emelkedik a női munkavállalók száma, az EU könnyebben tudja majd teljesíteni azt a maga elé kitűzött célt, hogy az Unióban a foglalkoztatottak aránya 2020-ra elérje a 75%-ot.

"Ha újra akarjuk indítani a gazdasági növekedés hajtómotorját, jobban kell kamatoztatnunk a nők tehetségét. Ezalól a vezető pozíciók sem jelentenek kivételt" - jelentette ki Viviane Reding, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos.

A nemek közötti egyenlőség ügyét szolgáló, öt évre szóló új stratégia számos intézkedési javaslatot vázol fel abból a célból, hogy több nő kerüljön felsővezetői állásba. Az egyik közülük kvóták bevezetése révén hivatott elősegíteni, hogy a vállalatvezetők körében növekedjen a nők aránya. A stratégia további célja, hogy több nő folytasson üzleti tevékenységet, illetve dolgozzon önálló vállalkozóként, továbbá hogy az EU a jövőben minden évben meghirdesse az egyenlő fizetések európai napját, ráirányítva a figyelmet a béregyenlőség fontosságára. Ugyancsak évente kerül majd sor arra a párbeszédre, melyet az Unió az elért eredmények áttekintése érdekében indít a nemek közötti egyenlőség témájában a munkaadók, a szakszervezetek és más érdekelt felek részvételével.

A tervek között szerepel a családi erőszak elleni fellépés is - a kezdeményezés elsöprő támogatottságot élvez a társadalmi csoportok körében Englishfrançais .

A nemek közötti egyenlőség előmozdítását célzó stratégia a fentieken túlmenően azokra a területekre is kitér, ahol jelenleg a férfiak vannak hátrányos helyzetben. A javasolt intézkedések ennek megfelelően elő kívánják segíteni, hogy az apák könnyebben vehessenek ki szülői szabadságot, illetve hogy az iskolás fiúk körében csökkenjen a lemorzsolódók száma.

A nők chartája

Nemek közötti esélyegyenlőség - további információk

Európa 2020 stratégia DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek