Sökväg

Fortfarande hinder för den som vill jobba utomlands - 13/07/2010

Ung kvinna läser platsannonser i tidningen © EU

Varannan EU-invånare kan tänka sig att flytta utomlands för att få ett jobb. Det visar en ny undersökning.

Över 11 miljoner människor bor i ett annat EU-land än sitt hemland. Det är 4 miljoner fler än för tio år sedan, men ändå bara 2,3 procent av EU:s befolkning.

Siffrorna, som nämns i en ny EU-rapport English , visar att det inte är tillräckligt många som utnyttjar sin rätt att arbeta var som helst i EU - en av de många fördelarna med EU:s inre marknad och en viktig orsak till dess framgång.

Rapporten ger en aktuell överblick över vilka rättigheter migrerande arbetstagare i EU har. Reglerna gäller nu fler kategorier av anställningar. EU-domstolen har bland annat slagit fast att även personer som är tillfälligt anställda och idrottsmän som får betalt ska räknas som arbetstagare.

Rapporten är ett led i ett nytt försök att göra det lättare för folk att jobba i ett annat EU-land. Enligt EU:s nya tioåriga ekonomiska plan är en mer rörlig arbetskraft en förutsättning för att få ner arbetslösheten, som ökade markant under lågkonjunkturen. I maj 2010 var arbetslösheten 9,6 procent, jämfört med 6,8 procent i maj 2008, före finanskrisen.

"En större rörlighet på arbetsmarknaden kan bidra till att minska arbetslösheten genom att man lättare kan matcha arbetslösa med lediga jobb. Européerna är medvetna om detta, men de möter ändå hinder när de ska flytta inom EU för att hitta ett nytt jobb." Det säger EU:s sysselsättningskommissionär László Andor.

Enligt en ny undersökning som publiceras samtidigt med rapporten kan 48 procent i EU tänka sig att söka jobb i ett annat land eller en annan region om de skulle bli arbetslösa. Och 17 procent tror att de kommer att jobba utomlands i framtiden.

Förutom rättsliga hinder måste man även tampas med byråkrati och praktiska hinder. Bostäder, språkproblem och partnerns möjligheter att få jobb är bara några av de faktorer som påverkar rörligheten över gränserna.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar