Navigacijska pot

Še vedno ovire za delo v tujini - 13/07/2010

Mlada ženska prebira časopisne oglase za delo © EU

Anketa je pokazala, da bi vsak drugi Evropejec šel s trebuhom za kruhom

Približno 11,3 milijona Evropejcev živi v državi EU, ki ni njihova matična država, kar je 4 milijone več kot pred desetimi leti, vendar še vedno samo 2,3 % prebivalstva EU.

Podatki iz danes objavljenega poročila EU English kažejo, da še vedno premalo Evropejcev uresničuje pravico do dela kjer koli v Uniji. Ta pravica je ena glavnih prednosti evropskega notranjega trga in pomemben dejavnik njegovega uspeha.

Poročilo vsebuje tudi najnovejše podatke o pravicah delavcev migrantov v EU ter razširitvi obsega teh pravic s sklepi Sodišča v zadnjem desetletju. Sodišče EU je odločilo, da med delavce sodijo tako začasno zaposleni kot športniki, ki jih plačujejo druge države EU.

Poročilo je del prizadevanj, da bi Evropejci lažje našli delo v drugi državi EU. Unija je v svojem desetletnem gospodarskem načrtu opredelila ključno vlogo mobilne delovne sile pri zmanjševanju brezposelnosti, ki se je med recesijo močno povečala. Stopnja brezposelnosti je bila letos maja 9,6 % v primerjavi s 6,8 % maja leta 2008 pred finančno krizo.

"Z mobilnostjo delavcev bomo lahko zmanjšali brezposelnost, saj bomo tako lažje zapolnili razpoložljiva delovna mesta," je dejal komisar za zaposlovanje László Andor. "Evropejci to vedo, vendar se še vedno srečujejo z ovirami pri iskanju dela po Evropi."

Po podatkih iz ankete, ki je priložena poročilu, bi 48 % Evropejcev iskalo delo zunaj matične države, če bi izgubili delo. 17 % jih razmišlja, da bi v prihodnosti delali v tujini.

Poleg pravnih ovir se srečujejo tudi z upravnimi in praktičnimi ovirami. Med dejavniki, ki vplivajo na čezmejno mobilnost, so tudi nastanitev, jezikovno znanje in zaposlitev zakonca.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave