Kruimelpad

Werken in het buitenland blijft lastig - 13/07/2010

Jonge vrouw leest vacatures in een krant © EC

Uit een enquête blijkt dat de helft van de Europeanen bereid is te verhuizen als ze in eigen land geen werk kunnen vinden.

Ongeveer 11,3 miljoen Europeanen wonen niet in eigen land, maar in een ander EU-land. Dat zijn er 4 miljoen meer dan 10 jaar geleden, maar nog steeds maar 2,3% van de totale beroepsbevolking.

Deze cijfers staan vandaag in een EU-verslag English en maken duidelijk dat Europeanen nog niet genoeg profiteren van hun recht om elders in de EU te gaan werken, terwijl dit een van de belangrijkste voordelen en succesfactoren van de interne markt is.

Het verslag beschijft hoe de rechten van migrerende werknemers zich in de afgelopen tien jaar in de EU hebben ontwikkeld naar aanleiding van diverse rechterlijke uitspraken. Zo heeft het Europese Hof van Justitie bepaald dat de regels ook gelden voor tijdelijke werknemers en beroepssporters.

Het verslag verschijnt in het kader van een nieuwe campagne om het werken in een ander EU-land makkelijker te maken. Volgens het nieuwe tienjarenplan voor de EU-economie is het voor de bestrijding van de scherp toegenomen werkloosheid belangrijk dat werknemers sneller verhuizen. In mei was die werkloosheid opgelopen tot 9,6%, vergeleken met 6,8% een jaar eerder, vóór de financiële crisis.

"Arbeidsmobiliteit kan helpen de werkloosheid te bestrijden omdat vacatures er makkelijker door kunnen worden opgevuld," aldus werkgelegenheidscommissaris László Andor. "Europeanen beseffen dit heel goed, maar het blijkt nog steeds moeilijk om elders in Europa aan de slag te gaan."

Uit een enquête die samen met het verslag is verschenen, blijkt dat 48% van de Europeanen eventueel bereid is om in een andere regio of ander land werk te zoeken als ze werkloos worden. 17% is bereid in de toekomst in het buitenland te gaan werken.

Maar ze komen daarbij niet alleen voor wettelijke belemmeringen te staan, ze krijgen ook te maken met administratieve en praktische problemen. Geen woning vinden, de taal niet spreken en geen baan voor je partner vinden, zijn maar een paar van de factoren die het moeilijk maken om in het buitenland te gaan werken.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links