Navigációs útvonal

Még mindig akadályok nehezítik az uniós munkavállalást - 13/07/2010

Újság álláshirdetési rovatát böngésző fiatal nő, kezében ceruzával © EC

Egy ma közzétett uniós felmérés szerint az európaiak fele más régióba vagy akár másik országba is hajlandó elköltözni, ha lakhelyén nem talál munkát.

Napjainkban mintegy 11,3 millió európai lakos él hazáján kívül, másik uniós tagállamban. Noha ez 4 millióval több, mint egy évtizeddel ezelőtt, a "más tagállamba szakadt" európaiak az EU lakosságának még mindig csak 2,3%-át teszik ki.

A fenti információk egy ma közzétett jelentésből English származnak, mely az adatok alapján megállapítja: az európaiak nem élnek kellő mértékben azzal az őket megillető joggal, hogy az Unión belül bármelyik tagállamban munkát vállalhatnak. Márpedig ez az egységes európai piac egyik legfőbb előnye, és a közös piac sikerének záloga.

A jelentés naprakész információkkal szolgál az EU más tagállamaiban munkát vállaló - ún. migráns - munkavállalókról, akiknek körét a bírósági határozatok az utóbbi évtizedben kiterjesztették. Az Európai Bíróság kimondta például, hogy az ideiglenesen foglalkoztatottak is munkavállalónak minősülnek, akárcsak a fizetésért más uniós tagországban játszó sportolók.

A jelentés apropóját az adja, hogy az EU újult erővel igyekszik megkönnyíteni polgárai számára, hogy más uniós tagállamban munkát tudjanak vállalni. Az új tízéves uniós gazdasági terv értelmében is elengedhetetlenül fontos a munkaerő mobilitását növelni ahhoz, hogy csökkenjen a munkanélküliség, mely a válság során rendkívüli mértékben megugrott. A munkanélküliek aránya májusban 9,6% volt, ami számottevően magasabb érték, mint a 2008 májusában - a pénzügyi válság előtt - mért 6,8%.

"A munkavállalói mobilitás, azaz a munkavállalók és a betöltendő állások »egymásra találásának« elősegítése révén csökkenteni lehet a munkanélküliséget" - jelentette ki Andor László foglalkoztatásügyi biztos. A politikus hozzátette: "Az európaiak felismerték ezt a tényt, Unión belüli munkavállalásukat azonban továbbra is akadályok nehezítik."

A ma közzétett jelentéssel egyidejűleg jelentette meg az Európai Bizottság azt a felmérést, mely szerint az európaiak 48%-a az elhelyezkedés reményében még a másik régióba vagy országba történő elköltözést is fontolóra venné, ha lakhelyén elvesztené állását. Az uniós lakosok 17%-a gondolja úgy, hogy élete folyamán valamikor majd külföldön vállal munkát.

Jelenleg azonban jogi, adminisztratív és gyakorlati akadályok nehezítik az uniós munkavállalást. Az uniós munkavállalói mobilitás szempontjából számos tényező játszik szerepet, köztük a lakhatási viszonyok, a házastársak elhelyezkedésével kapcsolatos körülmények, valamint a nyelvi problémák megléte, illetve hiánya.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek