Sti

Stadig hindringer for europæere, der vil søge job i udlandet - 13/07/2010

Ung kvinde gennemgår avisens jobannoncer med en blyant © EC

Undersøgelse viser, at halvdelen af alle europæere er villige til at rykke teltpælene op, hvis de ikke kan få arbejde i deres hjemland

Over 11 millioner europæere bor i et andet EU-land end deres eget. Det er 4 millioner flere end for ti år siden, men stadig kun 2,3 % af EU's befolkning.

Tallene nævnes i en EU-rapport English i dag som bevis for, at for få europæere udnytter deres ret til at arbejde hvor som helst i EU - en af de mange fordele ved det indre marked og en vigtig årsag til dets succes.

Rapporten giver en aktuel oversigt over vandrende arbejdstageres rettigheder i EU på baggrund af domme, der har udvidet rettighederne i de seneste ti år. EU-Domstolen har f.eks. fastslået, at arbejdstagere også omfatter midlertidigt ansatte eller sportsfolk, der bliver betalt for at optræde i andre EU-lande.

Rapporten er led i et nyt tiltag for at gøre det lettere for europæerne at arbejde i andre EU-lande. EU's nye økonomiske tiårsplan peger på en mere mobil arbejdsstyrke som afgørende for at bekæmpe arbejdsløsheden, der er steget kraftigt under krisen. Arbejdsløshedsprocenten var på 9,6 i maj mod 6,8 i samme måned i 2008 inden finanskrisen.

"Mobilitet på arbejdsmarkedet kan være med til at sænke arbejdsløsheden ved at finde de rigtige folk til de ledige job," udtaler beskæfigelseskommissær László Andor. "Det ved europæerne godt, men de støder stadig på forhindringer, når de vil rejse rundt i EU efter arbejde."

En undersøgelse, der blev offentliggjort sammen med rapporten, viser, at 48 % af europæerne er villige til at søge job i et andet land eller en anden region, hvis de bliver arbejdsløse. Og 17 % regner med at få job i udlandet før eller siden.

Ud over de juridiske besværligheder støder europæerne på administrative og praktiske forhindringer. Boliger, sprog og ægtefællens mulighed for at få arbejde er bare nogle få af de forhold, der er afgørende for mobiliteten hen over grænserne.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links