Навигационна пътека

Работа в чужбина - европейците все още се сблъскват с пречки - 13/07/2010

Млада жена с молив чете обяви за работа във вестник © EC

Според проучване половината от европейците са склонни да се преместят в чужбина, ако не могат да си намерят работа у дома.

Около 11,3 млн. европейци живеят в страна от ЕС, различна от собствената им страна, което е с 4 млн. повече от преди десетилетие, но все още представлява само 2,3% от населението на Съюза.

Данните бяха цитирани днес в доклад на ЕС English като доказателство за недостатъчния брой европейци, които се възползват от правото си да работят навсякъде в Съюза - една от основните ползи от европейския единен пазар и от значение за неговия успех.

Докладът съдържа информация за правата на работниците мигранти в ЕС, актуализирана въз основа на съдебните решения от последното десетилетие, с които се разширява обхватът на правата. Съдът на Европейския съюз например постанови, че понятието "работник" включва и временно нает персонал или спортисти, които се състезават срещу заплащане в други страни от ЕС.

Докладът е част от подновените усилия за улесняване на европейците при търсенето и започването на работа в друга страна от ЕС. В новия 10-годишен икономически план на Съюза мобилната работна сила е посочена като ключ към намаляване на безработицата, която се увеличи рязко по време на рецесията. Нейното равнище през май бе 9,6 %, докато през същия месец на 2008 г., преди финансовата криза, то бе 6,8 %.

"Мобилността на работниците може да допринесе за намаляване на безработицата, помагайки на хората да заемат наличните работни места", счита комисарят по заетостТА Ласло Андор. "Европейците разбират това, но все още се сблъскват с пречки, когато се преместват с цел работа в Европа."

Според проучване, публикувано заедно с доклада, 48 % от европейците биха обмислили възможността да се преместят да работят в друга страна или регион, ако загубят работата си. 17 % имат намерение да работят в чужбина в бъдеще.

Освен законовите бариери европейците се сблъскват и с административни и практически трудности. Намирането на жилище, работата на партньора и езикът са само част от факторите, които влияят върху трансграничната мобилност.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки