Navigacijska pot

Javno posvetovanje EU o pokojninskih sistemih - 07/07/2010

Vzdržnost sedanjih pokojninskih sistemov je ogrožena zaradi staranja prebivalstva, svoje je dodala tudi gospodarska kriza. Evropska komisija v pravkar objavljenem poročilu predstavlja prihodnjo politiko in začenja posvetovanje, s katerim želi zbrati potrebne povratne informacije.

Razmerje med delovno aktivnim prebivalstvom in zaradi starosti neaktivnim prebivalstvom v Evropski uniji je zdaj 1:4 – na vsako osebo, staro 65 let ali več, so štiri delovno aktivne osebe, tj. stare od 15 do 64 let. Leta 2060 se bo to razmerje prepolovilo: delovno aktivni bosta samo še dve osebi. Upadanje delovno aktivnega prebivalstva pomeni za vlade EU dvojni izziv: po eni strani je manj prihodkov za javne pokojninske sisteme, po drugi več upokojenih, ki potrebujejo pokojnino.

Gospodarska kriza je javne finance še dodatno obremenila in znižala vrednost številnih zasebnih pokojninskih skladov. 73 % Evropejcev zdaj čakajo nižja pokojnina, daljša delovna doba in nujnost zasebnega varčevanja. 54 % se jih boji, da se bodo na starost znašli v revščini.

Evropska komisija je danes objavila poročilo, v katerem analizira, kako ohraniti vzdržnost evropskih pokojninskih sistemov. Med drugim predlaga podaljšanje delovne dobe, iskanje zaposlitve v drugih državah EU, večjo ponudbo različnih pokojninskih načrtov na evropskem trgu in boljšo seznanjenost ljudi o pokojninskih možnostih.

Evropska komisija hkrati začenja javno posvetovanje, s katerim želi zbrati mnenje javnosti o predlaganih rešitvah. Posvetovanje se izteče 15. novembra.

Več o prihodnosti pokojninskih sistemov v EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave