Cale de navigare

Viitorul sistemelor de pensii în UE - 07/07/2010

Îmbătrânirea populaţiei şi criza economică pun sub presiune sistemele de pensii. În acest context, UE prezintă o serie de opţiuni politice şi lansează o dezbatere publică.

În prezent, raportul dintre numărul europenilor de vârstă activă (15-64 de ani) şi numărul celor cu vârsta de peste 65 de ani este de 4:1. Se estimează că, până în 2060, acest raport va fi de doar 2:1. Pentru guvernele europene, diminuarea populaţiei de vârstă activă reprezintă o dublă provocare: fonduri mai mici pentru sistemele publice de pensii şi un număr mai mare de pensionari.

Problema a fost agravată de criza economică, care a afectat finanţele publice şi a scăzut valoarea a numeroase fonduri de pensii private. 73% dintre europeni se aşteaptă să primească pensii mai mici sau să trebuiască să lucreze ori să economisească mai mult. 54% dintre aceştia sunt îngrijoraţi că vor fi săraci la bătrâneţe.

Într-un raport publicat astăzi, Comisia analizează modalităţile care ar permite protejarea sistemelor de pensii. Propunerile vizează, de exemplu, măsuri care să încurajeze populaţia să rămână cât mai mult în câmpul muncii şi să valorifice oportunităţile de angajare în alte ţări din UE. De asemenea, se ia în calcul deschiderea pieţei europene către alte tipuri de planuri de pensii şi informarea publicului, astfel încât acesta să ia deciziile corecte cu privire la veniturile din pensii.

Cetăţenii europeni sunt invitaţi să-şi spună părerea privind problemele ridicate în raportul Comisiei. Data limită pentru participarea la această consultare este 15 noiembrie.

Detalii despre viitorul pensiilor în UE

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile