Kruimelpad

EU start discussie over toekomst pensioenstelsels - 07/07/2010

De pensioenstelstels staan door de vergrijzing en de economische crisis onder toenemende druk. Een recent EU-rapport schetst de beleidsopties en vraagt om reacties.

Op dit moment staan er in de EU tegenover iedereen van boven de 65 nog vier mensen in de actieve leeftijd (15-64). Tegen 2060 zullen dat er nog maar twee zijn. Voor de EU-overheden is de dalende beroepsbevolking een dubbel probleem: er zal minder geld beschikbaar zijn voor pensioenen, terwijl er juist meer gepensioneerden zijn.

De economische crisis heeft de druk op de pensioenstelsels nog vergroot, ten koste van de overheidsfinanciën en de reserves van veel particuliere pensioenfondsen. 73% van de Europeanen verwacht dat zij straks minder pensioen krijgen, langer moeten doorwerken of meer zelf zullen moeten sparen. 54% vreest na hun pensionering tot armoede te zullen vervallen.

In een vandaag verschenen rapport bekijkt de Commissie hoe de pensioenstelsels kunnen worden gered. Onder meer wordt voorgesteld mensen aan te moedigen langer door te werken en te profiteren van de mogelijkheden van de arbeidsmarkt elders in de EU. Verder moet de Europese markt zich openstellen voor nieuwe pensioenvormen en moet zij mensen beter informeren zodat zij de juiste beslissing over hun pensioen kunnen nemen.

U kunt tot 15 november op dit rapport reageren.

Meer over de toekomst van de pensioenen in de EU

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links