Navigációs útvonal

A EU nyilvános konzultációt indít a nyugdíjak jövőjéről - 07/07/2010

A társadalom elöregedése és a gazdasági válság komoly kihívást jelent a nyugdíjrendszerek számára. Most közzétett jelentésében az EU felvázolja a lehetséges szakpolitikai megoldásokat, és felkéri a polgárokat, mondjanak véleményt a témáról.

Jelenleg az Európai Unió területén minden 65 éves vagy annál idősebb lakosra négy munkaképes korú (15–64 éves) polgár jut. 2060-ra ez az arány már csak 1 : 2 lesz. Az uniós tagállamok számára a munkaképes korú lakosság arányának csökkenése kettős kihívást jelent: egyfelől kevesebb nyugdíjbevétellel gazdálkodhatnak, másfelől viszont egyre több nyugdíjast kell „eltartaniuk”.

A gazdasági válság tovább súlyosbította a helyzetet, mivel növelte az államháztartásokra nehezedő terheket, és számos magánnyugdíjalap esetében értékvesztést okozott. Napjainkban az európaiak 73%-a számíthat arra, hogy kevesebb nyugdíjat kap majd, később mehet nyugdíjba, illetve hogy az öregkori megélhetés biztosítása érdekében több pénzt kell megtakarítania. Az EU lakosainak 54%-a tart attól, hogy nyugdíjas éveit szegénységben kell majd leélnie.

Ma közzétett jelentésében az Európai Bizottság azt tekinti át, milyen módon lehet a nyugdíjrendszereket a jövőben fenntartani. A megoldási javaslatok között szerepel többek között az időskori és a külföldi munkavállalás ösztönzése, az európai piac megnyitása révén a nyugdíjprogramok kínálatának bővítése, valamint annak elősegítése, hogy a polgárok a megfelelő információk birtokában hozzák meg a későbbi nyugdíjjövedelmüket érintő döntéseket.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít, hogy a dokumentumban megfogalmazott kérdésekkel kapcsolatban kikérje az emberek véleményét. A kérdőív kitöltésének határideje november 15.

További információk az európai uniós nyugdíjak jövőjéről

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek