Navigointipolku

EU käynnistää keskustelun eläkkeistä - 07/07/2010

Väestön ikääntyminen ja talouskriisi ovat lisänneet eläkejärjestelmiin kohdistuvia paineita. Uudessa EU-raportissa esitellään eläkejärjestelmien vaihtoehtoja ja pyydetään kansalaisia esittämään mielipiteitä ja ehdotuksia.

Nykyään EU:ssa on neljä työikäistä (15–64-vuotiasta) jokaista yli 65-vuotiasta kohden. Vuonna 2060 jakauma on kahden suhde yhteen. Työikäisen väestön väheneminen merkitsee EU-maille kahta haastetta: eläketulojen määrä vähenee samalla kun eläkeläisten määrä kasvaa.

Talouskriisi on lisännyt eläkejärjestelmien ahdinkoa. Julkisen talouden kestokykyä on koeteltu äärimmilleen, ja monien yksityisten eläkerahastojen arvo on laskenut. 73 prosenttia eurooppalaisista ennakoi nyt, että he joutuvat jatkamaan työelämässä pidempään, saavat pienemmän eläkkeen ja joutuvat säästämään entistä enemmän. 54 prosenttia on huolissaan eläkkeellä uhkaavasta köyhyydestä.

Komission julkaisemassa kuulemisasiakirjassa tutkitaan vaihtoehtoja eläkejärjestelmien turvaamiseksi. Työikäisiä halutaan muun muassa kannustaa jatkamaan pidempään työelämässä ja harkitsemaan työmahdollisuuksia myös muissa EU-maissa. Euroopan markkinoita pyritään avaamaan uusille ja entistä useammille eläkevaihtoehdoille samalla kun työikäisiä autetaan tekemään harkittuja eläkevalintoja.

Kuulemisasiakirjaan pyydetään mielipiteitä ja ehdotuksia, joita voi esittää 15.11.2010 asti.

Lisätietoa EU:n eläkejärjestelmien tulevaisuudesta

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä