Διαδρομή πλοήγησης

H ΕΕ ξεκινά δημόσιο διάλογο για το μέλλον των συντάξεων - 07/07/2010

Τα συνταξιοδοτικά συστήματα κινδυνεύουν εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της οικονομικής κρίσης. Νέα έκθεση της ΕΕ παρουσιάζει εναλλακτικές λύσεις και καλεί το κοινό σε διάλογο.

Σήμερα στην ΕΕ, για κάθε άτομο άνω των 65 ετών αντιστοιχούν τέσσερα άτομα σε εργάσιμη ηλικία (15-64 ετών). Μέχρι το 2060 όμως, θα αντιστοιχούν μόνο δύο. Για τις κυβερνήσεις της Ένωσης η συρρίκνωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα σύνθετο πρόβλημα: λιγότερα έσοδα για συντάξεις του δημοσίου, αλλά περισσότεροι συνταξιούχοι.

Η οικονομική κρίση επιδείνωσε την κατάσταση, ασκώντας πιέσεις στους δημόσιους πόρους και μειώνοντας την αξία των περιουσιακών στοιχείων πολλών ιδιωτικών ταμείων συνταξιοδότησης. Το 73% των Ευρωπαίων φοβούνται τώρα ότι οι συντάξεις τους θα μειωθούν, ότι θα εργάζονται περισσότερα χρόνια και ότι θα πρέπει να αποταμιεύουν περισσότερο, ενώ το 54% ανησυχούν ότι θα είναι φτωχότεροι στη γεροντική τους ηλικία.

Σε σχετικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε σήμερα, η Επιτροπή διερευνά τρόπους για τη διάσωση των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η ενθάρρυνση των εργαζομένων να παραμένουν στην αγορά εργασίας και η αξιοποίηση των ευκαιριών απασχόλησης σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επίσης, το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς σε περισσότερα είδη συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και η στήριξη των πολιτών ώστε να αποφασίζουν πλήρως ενημερωμένοι για τα συνταξιοδοτικά τους εισοδήματα.

Καλείται το κοινό να διατυπώσει σχόλια και παρατηρήσεις για τα θέματα που θίγονται στο έγγραφο αυτό. Η προθεσμία για την αποστολή των απαντήσεων λήγει στις 15 Νοεμβρίου.

Περισσότερα για το μέλλον των συντάξεων στην ΕΕ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι