Navigacijska pot

Romi: izhod iz začaranega kroga - 08/04/2010

Pripadniki romske manjšine na izobraževanju ©EU

Evropska komisija je države članice pozvala, naj več sredstev EU namenijo družbenemu vključevanju Romov.

S širitvijo Evropske unije na vzhod leta 2004 in 2007 se je število Romov v EU močno povečalo. Romi veljajo za največjo etnično manjšino v Evropski uniji, saj naj bi imele romske skupnosti po ocenah skupaj približno 10 do 12 milijonov pripadnikov.

Večina Romov živi v revščini in na robu družbe. Romi tudi težje dostopajo do izobraževanja, zaposlitve in zdravstvenega varstva, zaradi česar se pogosto znajdejo v začaranem krogu.

Zato je Evropska komisija predstavila program, s katerim želi rešiti najpomembnejša vprašanja vključevanja Romov. Za ta namen so na voljo tudi evropska sredstva, ki jih morajo države članice čim bolje izkoristiti.

Najpomembnejši instrument financiranja je evropski socialni sklad s skupnim proračunom približno 12 milijard EUR, kar predstavlja 10 % proračuna EU. Sklad podpira projekte, ki izboljšujejo socialno kohezijo Evropske unije.

Glavni temi drugega evropskega vrha o Romih, ki ob mednarodnem dnevu Romov poteka v španski Córdobi, sta pregled dosedanjih dosežkov in nova strategija Komisije.

Na konferenci sodelujejo predstavniki institucij EU, držav članic in organizacij civilne družbe, med njimi tudi združenj Romov. Med udeleženci sta še direktor Svetovne banke Theodore Ahlers in ameriški finančnik in filantrop George Soros.

Na dnevnem redu konference bo tudi izvajanje predpisov EU o boju proti diskriminaciji in rasizmu v državah članicah. Evropska komisija je pred časom uvedla pravni postopek proti 24 državam članicam, ki teh predpisov še niso prenesle v svoj pravni red. Od teh postopkov jih 12 še vedno teče.

Kako pomembna je ureditev tega področja, je pokazala raziskava, ki jo je leta 2009 izvedla Agencija EU za temeljne pravice English : več kot polovica Romov, ki so sodelovali v raziskavi, je bila v zadnjih 12 mesecih žrtev diskriminacije.

EU in Romi

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave