Kruimelpad

Roma: vicieuze cirkel doorbreken - 08/04/2010

Roma krijgen bijscholing ©EU

De EU-landen moeten de middelen voor sociale integratie van de Roma beter benutten.

Het aantal Roma in de EU is met een veelvoud gestegen sinds in 2004 en 2007 een aantal Oosteuropese landen lid is geworden. Met 10-12 miljoen Roma vormen zij de grootste etnische minderheid in de EU.

De meeste Roma leven in armoede aan de rand van de maatschappij. Zij krijgen niet gemakkelijk toegang tot onderwijs, werk en medische hulp, een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is.

De Europese Commissie heeft daarom een programma opgesteld om de belangrijkste problemen met de integratie van de Roma aan te pakken. Hiervoor is EU-geld beschikbaar, dat beter benut zou moeten worden.

Het belangrijkste instrument hierbij is het Europees Sociaal Fonds, dat met zo'n 12 miljard euro ongeveer 10% van het budget van de EU beheert. Het fonds steunt projecten die de sociale samenhang in de Unie moeten verbeteren.

Op de tweede Europese Romatop, die vandaag (Internationale Romadag) en morgen in het Spaanse Córdoba plaatsvindt, wordt gesproken over de vooruitgang tot nu toe is en de nieuwe strategie van de Commissie.

Vertegenwoordigers van de EU-instellingen, EU-landen en maatschappelijke organisaties, waaronder Romagroeperingen, nemen deel aan de conferentie. De directeur van de Wereldbank, Theodore Ahlers, en investeerder en filantroop George Soros zullen er ook bij zijn.

Eveneens op de agenda staat de uitvoering van de EU-regels tegen discriminatie en racisme. De Commissie heeft juridische stappen ondernomen tegen 24 EU-landen die hun verplichtingen op dit vlak niet zijn nagekomen. Twaalf van deze zaken lopen nog.

Het belang van die regels is in 2009 aangetoond door een enquête van het Europees Bureau voor de grondrechten English : ruim de helft van de ondervraagde Roma gaf aan in de afgelopen twaalf maanden het slachtoffer van discriminatie te zijn geweest.

De EU en de Roma

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links