Διαδρομή πλοήγησης

Μάθημα επαγγελματικής κατάρτισης για τους Ρομά ©EU

Οι χώρες της ΕΕ καλούνται να κάνουν μεγαλύτερη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων με στόχο την κοινωνική ένταξη των Ρομά

Μετά τις διευρύνσεις του 2004 και του 2007 προς την Ανατολική Ευρώπη, ο αριθμός των Ρομά που ζουν στα κράτη μέλη της ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά. Σήμερα οι κοινότητες των Ρομά αριθμούν 10 έως 12 εκατομμύρια περίπου άτομα, γεγονός που τις καθιστά μία από τις μεγαλύτερες εθνοτικές μειονότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι περισσότεροι Ρομά ζουν σε συνθήκες φτώχειας στο περιθώριο της κοινωνίας. Έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την υγειονομική περίθαλψη: ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο είναι δύσκολο να βγουν.

Για να εξαλειφθούν τα σημαντικότερα εμπόδια στα οποία προσκρούει η ένταξη των Ρομά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάρτισε ειδικό πρόγραμμα και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να κάνουν μεγαλύτερη χρήση των σχετικών κονδυλίων.

Ένα σημαντικό εργαλείο είναι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με προϋπολογισμό 12 δισ. ευρώ περίπου, που αντιστοιχεί στο 10% του προϋπολογισμού της ΕΕ. Το ταμείο αυτό χρηματοδοτεί προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής στην Ένωση.

Η δεύτερη σύνοδος κορυφής για τους Ρομά, η οποία πραγματοποιείται σήμερα - Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά - και αύριο στην Κόρδοβα της Ισπανίας, δίνει την ευκαιρία να εξετασθεί η μέχρι σήμερα πρόοδος και να συζητηθεί η νέα στρατηγική της Επιτροπής.

Στη σύνοδο αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κρατών μελών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων ομάδων Ρομά. Αναμένεται επίσης να παρευρεθούν ο διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας Theodore Ahlers και ο επενδυτικός τραπεζίτης και φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος.

Στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνεται επίσης η εφαρμογή από τα κράτη μέλη της νομοθεσίας της ΕΕ κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού. Η Επιτροπή έχει κινήσει νομική διαδικασία κατά 24 κρατών μελών που αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους στον συγκεκριμένο τομέα. Από τις υποθέσεις αυτές οι 12 βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η μεγάλη σημασία αυτής της νομοθεσίας έγινε φανερή σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ English το 2009. Περισσότεροι από τους μισούς Ρομά που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν υποστεί κάποια μορφή διακριτικής μεταχείρισης μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ρομά

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι