Sökväg

På en konferens om romerna i Bryssel lyfter man fram framgångsrika EU-finansierade projekt som har gett denna utsatta folkgrupp bättre levnadsvillkor.

I Spanien bor ca 700 000 romer. Precis som på andra ställen i Europa diskrimineras de, och fattigdomen och arbetslösheten är utbredd.

Under år 2000 började EU samfinansiera ett projekt för att hjälpa arbetslösa i Spanien att hitta jobb genom att anpassa yrkesutbildningen till arbetsgivarnas behov. I juni 2009 hade nästan 34 000 personer, de flesta romer, fått jobb med projektets hjälp.

Det spanska projektet är ett av 30 projekt som visas upp på en EU-konferens българскиčeštinaDeutschEnglishespañolfrançaisitalianomagyarportuguêsRomânaslovenčina i Bryssel den 10–11 mars 2010 om insatser för att hjälpa romerna i Europa. Bland de 500 deltagarna finns beslutsfattare från olika myndighetsnivåer och romska organisationer. Målet är att kartlägga bra exempel på EU-finansierade projekt och hitta sätt att få ut kunskapen till skolor, frivilligorganisationer och företag.

Det bor mellan 10 och 12 miljoner romer i EU och de är därmed en av de största etniska minoriteterna i unionen. Många lever i stor fattigdom i samhällets utkant. De har svårt att få tillgång till utbildning och sjukvård och att ta sig in på arbetsmarknaden.

EU har under lång tid stött medlemsländernas arbete för romerna. Konferensen om romer är ett evenemang inom Europaåret mot fattigdom och social utestängning. Resultatet ska diskuteras vid det andra europeiska toppmötet om romerna i april.

EU och romerna

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar