Navigacijska pot

Predstavitev projektov, ki jih financira EU, za izboljšanje življenjskega standarda Romov

V Španiji živi okoli 700 000 Romov, ki predstavljajo eno najštevilčnejših romskih skupnosti v Evropski uniji. Podobno kot drugod v Evropi so izpostavljeni nenehni diskriminaciji ter visoki stopnji brezposelnosti in revščine.

Evropska unija od leta 2000 sofinancira projekt Acceder (Dostop), katerega namen je brezposelnim v Španiji pomagati pri prilagajanju poklicnega usposabljanja potrebam delodajalcev. Do junija 2009 je tako kar 34 000 ljudi, večina od njih Romov, našlo zaposlitev.

To je bil eden od 30 uspešnih projektov, ki so jih predstavili na konferenci EU българскиčeštinaDeutschEnglishespañolfrançaisitalianomagyarportuguêsRomânaslovenčina o pomoči Romom. Med 500 sodelujočimi so bili tudi predstavniki različnih ravni oblasti, ki so se na konferenci želeli seznaniti z najboljšimi praksami, ki jih na tem področju financira EU, da bi te izkušnje delili s šolami, navladnimi organizacijami in podjetji.

V EU živi med 10 in 12 milijonov Romov, kar pomeni, da so Romi ena od največjih narodnostnih manjšin v Evropi. Večina jih živi v hudi revščini na obrobju družbe z omejenim dostopom do zaposlitve, izobraževanja in zdravstva.

EU že dolgo podpira države članice pri uveljavljanju učinkovite romske politike. Konferenco o Romih so organizirali v okviru evropskega leta boja proti revščini in socialni izključenosti. O rezultatih konference bodo razpravljali aprila na drugem evropskem vrhu o Romih.

Evropska unija in Romi

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave