Kruimelpad

Conferentie belicht EU-projecten om Roma een beter leven te geven.

Er zijn ongeveer 700 000 Roma in Spanje. Het is een van de grootste Roma-gemeenschappen in de EU, maar net als elders in Europa lijden zij nog steeds onder discriminatie, armoede en werkloosheid.

In 2000 heeft de EU het project "Acceder" gesubsidieerd. Dit moest Spaanse werklozen aan werk helpen door beroepsopleidingen af te stemmen op de behoeften van werkgevers. In juni 2009 hadden bijna 34 000 mensen, de meesten Roma, een baan gevonden via dit programma.

Het is maar een van de dertig projecten die zijn gepresenteerd op een EU-conferentie българскиčeštinaDeutschEnglishespañolfrançaisitalianomagyarportuguêsRomânaslovenčina over hulp aan de Roma. Er waren 500 deelnemers uit alle bestuursniveaus. Zij wilden nagaan welke EU-projecten het meest succesvol zijn gebleken en hoe zij deze ervaring kunnen delen met scholen, ngo's en bedrijven.

Er leven 10 à 12 miljoen Roma in de EU. Het is dus een van de grootste etnische minderheden van Europa. De meesten leven in bittere armoede aan de rand van de maatschappij, met weinig kans op een baan, onderwijs of gezondheidszorg.

De EU ondersteunt de lidstaten al lang in hun pogingen om de Roma te integreren. De conferentie vond plaats in het kader van het Europees jaar tegen armoede en sociale uitsluiting. De resultaten worden besproken op de tweede topontmoeting EU-Roma in april.

EU-steun voor de Roma

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links