Navigációs útvonal

Sikertörténetek a roma kisebbség támogatásáról - 10/03/2010

Az EU konferenciát rendezett olyan uniós finanszírozású projektek bemutatása céljából, amelyek a romák életszínvonalát hivatottak javítani

Spanyolországban él az EU egyik legnagyobb – 700 ezer fős – roma közössége, melynek tagjai, mint mindenütt Európában, itt is folytonos diszkriminációnak, valamint nagyfokú szegénységnek és munkanélküliségnek vannak kitéve.

Az EU 2000-ben részt vett az Acceder (Hozzáférés) megnevezésű projekt finanszírozásában, amely a munkaadók igényeihez igazított szakképzés révén megkönnyítette a spanyolországi munkanélküliek számára, hogy álláshoz jussanak. A programnak köszönhetően 2009 júniusára közel 34 ezer, zömmel roma származású álláskereső talált munkahelyet.

A spanyol példa egyike annak a 30 projektnek, amelyekkel az EU által a napokban rendezett konferencián ismerkedhettek meg a résztvevők. A rendezvény olyan sikeres kezdeményezések bemutatására adott lehetőséget, amelyek roma közösségek támogatása céljából születtek. A konferencián ötszázan vettek részt, köztük különböző kormányzati szinteken dolgozó döntéshozók. A résztvevők azzal a céllal érkeztek, hogy megállapítsák, mely gyakorlat vált be az EU által finanszírozott romaügyi projektek megvalósításakor, illetve az így szerzett tapasztalatot hogyan lehet iskolákkal, civilszervezetekkel és vállalkozásokkal megosztani.

Becslések szerint mintegy 10–12 millióra tehető a roma lakosság létszáma az EU területén, a cigányság egyike tehát Európa legnagyobb etnikai kisebbségeinek. A romák jelentős része a társadalom peremére szorulva, mély szegénységben él, nehezen jut álláshoz, oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz.

Az EU régóta támogatja tagállamainak azon törekvéseit, hogy hatékony romaügyi politikát léptessenek életbe. A romaügyi konferencia a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének egyik rendezvénye. A konferencia következtetéseinek megvitatására a második európai uniós romaügyi csúcstalálkozón, áprilisban kerül sor.

Uniós segítség a roma közösségeknek

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek