Navigointipolku

Kaksipäiväisessä EU-konferenssissa käsitellään unionin rahoittamia hankkeita romanien olojen parantamiseksi Euroopassa.

Espanjan romaniyhteisö on yksi EU:n suurimmista, ja siihen kuuluu noin 700 000 romania. Kuten muuallakin Euroopassa, myös Espanjassa romanit kokevat jatkuvaa syrjintää, köyhyyttä ja työttömyyttä.

EU on rahoittanut vuonna 2000 Espanjassa käynnistettyä Acceder-hanketta, jonka tavoitteena on työttömien työllistäminen. Perusajatus on yksinkertainen: mukauttaa ammatillinen koulutus vastaamaan paremmin työnantajien tarpeita. Kesäkuuhun 2009 mennessä lähes 34 000 työtöntä, joista suurin osa romaneja, oli löytänyt työpaikan ohjelman kautta.

Espanjan onnistunut työllistämisohjelma on yksi 30 hankkeesta, joita käsitellään romaniväestön avustamisen tiimoilta järjestetyssä EU-konferenssissa българскиčeštinaDeutschEnglishespañolfrançaisitalianomagyarportuguêsRomânaslovenčina . Konferenssiin osallistuu noin 500 henkeä, muun muassa EU:n ja jäsenmaiden poliittisia päättäjiä. Tavoitteena on jakaa parhaita toimintatapoja romaniyhteisöä koskevissa EU:n rahoittamissa hankkeissa. Samalla pohditaan sitä, miten saadut kokemukset voitaisiin välittää edelleen kouluille, kansalaisjärjestöille ja yrityksille.

EU:ssa asuu 10-12 miljoonaa romania, jotka ovat yksi Euroopan suurimmista etnisistä vähemmistöistä. Useimmat romaniyhteisöt kärsivät ankarasta köyhyydestä ja yhteiskunnasta syrjäytymisestä. Työllistymis- ja koulutusmahdollisuudet ovat useimmiten heikot ja terveydenhuoltopalvelut puuttuvat.

EU on jo pitkään tukenut jäsenmaiden toimia romaniväestön osallistamista edistävien politiikkojen toteuttamiseksi. Romaniaiheinen konferenssi järjestetään osana Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuotta. Konferenssin tuloksia käsitellään huhtikuussa pidettävässä toisessa romaniväestöä käsittelevässä EU:n huippukokouksessa.

EU auttaa romaneja

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä