Διαδρομή πλοήγησης

Σε διάσκεψη που διοργάνωσε η ΕΕ παρουσιάστηκαν έργα που χρηματοδοτεί η Ένωση και τα οποία βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομ.

Οι 700.000 Ρομ της Ισπανίας, μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ρομ στην ΕΕ, γίνονται συνεχώς θύματα διακριτικής μεταχείρισης και παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας.

Το 2000, η ΕΕ συγχρηματοδότησε το πρόγραμμα Acceder το οποίο, προσαρμόζοντας την επαγγελματική κατάρτιση στις ανάγκες των εργοδοτών, βοηθά τους ανέργους της Ισπανίας να βρουν δουλειά. Μέχρι τον Ιούνιο 2009, περίπου 34.000 άτομα, στην πλειονότητά τους Ρομ, ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα.

Το παράδειγμα της Ισπανίας ήταν μια από τις 30 περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν σε διάσκεψη που διοργάνωσε η ΕΕ българскиčeštinaDeutschEnglishespañolfrançaisitalianomagyarportuguêsRomânaslovenčina με στόχο την παρουσίαση επιτυχών πρωτοβουλιών για παροχή βοήθειας στους Ρομ. Μεταξύ των 500 συμμετασχόντων συγκαταλέγονταν υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής από διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης. Στόχος ήταν να εντοπιστούν οι βέλτιστες πρακτικές για προγράμματα που αφορούν τους Ρομ και τα οποία χρηματοδοτεί η ΕΕ και να βρεθούν τρόποι διάδοσης των γνώσεων στα σχολεία, τις ΜΚΟ και τις επιχειρήσεις.

Εκτιμάται ότι 10-12 εκατομμύρια Ρομ ζουν σε όλη την ΕΕ και αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες εθνοτικές της μειονότητες. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε μεγάλη φτώχεια στο περιθώριο της κοινωνίας, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην απασχόληση, στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη.

Η ΕΕ στηρίζει επί μακρόν τις προσπάθειες των κρατών μελών για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών για τους Ρομ. Η διάσκεψη για τους Ρομ διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έτους καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τα αποτελέσματα του οποίου θα συζητηθούν στη δεύτερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τους Ρομ τον Απρίλιο.

Η βοήθεια της ΕΕ στους Ρομ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι