Sti

Romaer – hjælp, der virker - 10/03/2010

Konference sætter spot på EU-finansierede projekter, der skal hjælpe romaer

Spanien har et af de største romasamfund i EU. De er 700 000, og som i andre dele af Europa bliver mange af dem diskrimineret. Samtidig kæmper de med udbredt fattigdom og arbejdsløshed.

I 2000 var EU med til at finansiere programmet Acceder (adgang), der skal hjælpe ledige i Spanien med at finde arbejde. Det skal ske ved, at de faglige uddannelser tilpasses arbejdsgivernes behov. I juni 2009 havde næsten 34 000 mennesker – de fleste af dem romaer – fundet arbejde gennem programmet.

Det spanske eksempel var blot ét af 30 projekter, der blev vist frem på en EU-konference българскиčeštinaDeutschEnglishespañolfrançaisitalianomagyarportuguêsRomânaslovenčina , der skulle vise vellykkede forsøg på at hjælpe romafolket. Blandt de 500 deltagere var der beslutningstagere fra alle politiske niveauer. Målet var at finde den bedste praksis i projekter for romaer, der får støtte fra EU. Samtidig skulle man også undersøge, hvordan denne viden kan deles med skoler, ngo'er og erhvervslivet.

Der bor omkring 10-12 millioner romaer i EU, og det gør dem til et af Europas største etniske mindretal. De fleste lever en marginal tilværelse i dyb fattigdom, og de har ringe adgang til beskæftigelse, uddannelse og sundhedspleje.

EU har længe støttet medlemslandene i deres arbejde på at skabe politikker for romaerne, som virker. Romakonferencen indgår i det europæiske år til bekæmpelse af fattigdom og social eksklusion. Resultaterne bliver taget op på det andet EU-romatopmøde i april.

EU hjælper romaerne

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links