Navigacijska pot

Ženske še vedno manj plačane - 05/03/2010

Evropska komisija je okrepila prizadevanja za zmanjšanje razlik v plačah med spoloma.

Ženske povprečno zaslužijo 18 % manj kot moški – ta razlika se je v zadnjih 15 letih le za malenkost zmanjšala, v nekaterih državah pa celo povečala.

„Razlikovanje v plačah ni samo nepravično do žensk, ampak tudi ovira gospodarsko rast,“ je dejala Viviane Reding DeutschEnglishfrançais, nova komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo. Zaradi staranja prebivalstva v Evropski uniji postaja delež žensk na trgu dela še pomembnejši.

„V teh kriznih časih si Evropa ne more privoščiti razlik v plačah glede na spol,“ je še dejala na tiskovni konferenci pred mednarodnim dnevom žensk 8. marca, ki se je je udeležila skupaj z Barrosom.

Redingova si bo prizadevala dvigniti ozaveščenost med delodajalci, spodbujati enakost med spoloma na delovnem mestu in podpreti razvoj orodij za merjenje razlik v plačah. Delodajalci bodo lahko tudi strožje kaznovani.

Predsednik Barroso je dejal, da bo v svojem drugem mandatu prednostno obravnaval vlogo žensk, saj bodo vse politike v naslednjih petih letih upoštevale načelo enakosti med spoloma. Poudaril je pet ključnih področij ukrepanja, vključno z zaposlovanjem, zastopanostjo žensk na vodstvenih položajih, nasiljem nad ženskami in zunanjimi odnosi. Listina o pravicah žensk bo podlaga novi strategiji EU, ki bo sprejeta letos.

Nova raziskava EU pdf - 2 MB [2 MB] English (en) je pokazala, da 80 % Evropejcev podpira sprejetje nujnih ukrepov za zmanjšanje razlik v povprečnem urnem zaslužku med ženskami in moškimi v vseh sektorjih gospodarstva. Ženske zaslužijo samo 82 centov na vsak evro, ki ga zaslužijo moški.

Razlika v plačah v vseh državah EU ni enaka, odvisna je od različnega načina dela žensk in moških, zastopanosti spolov v različnih poklicih, delovnih let in od tega, ali gre za poln ali deljen delovni čas.

Ne gre nujno za različne plačne stopnje za primerljiva delovna mesta. Študije EU dejansko kažejo, da se je neposredna diskriminacija v zadnjih letih zmanjšala. Za neenakost plač naj bi bili predvsem krivi tradicija, stereotipi in težave pri usklajevanju družinskega in poklicnega življenja.

Število zaposlenih žensk v Evropi narašča, tudi med univerzitetnimi diplomanti je skoraj 60% žensk. Kljub temu redkeje kot moški zasedajo vodilne in odgovorne položaje in so večinoma zaposlene v manj donosnih dejavnostih.

Več o položaju žensk in moških v EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave