Cale de navigare

Femeile sunt remunerate la fel ca bărbaţii? Încă nu! - 05/03/2010

Comisia îşi intensifică eforturile de reducere a diferenţelor existente la nivel de salarizare.

În Uniunea Europeană, femeile câştigă, în medie, cu 18% mai puţin decât bărbaţii. Este o situaţie care nu s-a schimbat aproape deloc în ultimii 15 ani, iar în unele ţări discrepanţele chiar s-au adâncit.

Noul comisar pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding DeutschEnglishfrançais, a declarat că această diferenţă de salarizare nu numai că este injustă, ci constituie şi un obstacol în calea creşterii economice. În contextul îmbătrânirii populaţiei, UE are nevoie ca femeile să se alăture forţei de muncă active.

„În această perioadă de criză, diferenţele de salarizare între femei şi bărbaţi reprezintă un cost pe care Europa nu şi-l poate permite”, a spus aceasta, alăturându-se preşedintelui Barroso la conferinţa de presă organizată în avanpremiera Zilei internaţionale a femeii, 8 martie.

Comisarul Reding s-a angajat să facă eforturi pentru a-i sensibiliza şi mai mult pe angajatori, pentru a promova egalitatea între femei şi bărbaţi la locul de muncă şi pentru a impulsiona crearea unor instrumente capabile să măsoare această diferenţă. Ea a adăugat că este posibil ca în viitor să fie luate măsuri mai aspre împotriva angajatorilor.

La rândul său, preşedintele Barroso a afirmat că femeile vor reprezenta o prioritate de vârf a celui de-al doilea mandat al său şi că, în următorii cinci ani, toate politicile vor ţine seama de principiul egalităţii între femei şi bărbaţi. În curând, Comisia va publica o „cartă a femeilor”. Printre altele, aceasta va avea în vedere aplicarea principiului egalităţii dintre femei şi bărbaţi în domenii ca piaţa forţei de muncă, procesul decizional, eradicarea violenţei şi relaţiile externe. Carta va servi ca punct de pornire pentru o nouă strategie care va fi prezentată în a doua jumătate a acestui an.

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru pdf - 2 MB [2 MB] English (en) , peste 80% dintre europeni susţin luarea de urgenţă a unor măsuri care să remedieze aceste diferenţe. Este vorba, mai exact, despre diferenţa medie între remuneraţia orară brută a femeilor şi cea a bărbaţilor, la nivelul întregii economii. Şi mai concret, la fiecare euro câştigat de bărbaţi, femeile câştigă 82 de cenţi.

Valorile variază de la o ţară la alta, fiind influenţate de diverse elemente cum ar fi ponderea angajaţilor de un anumit sex într-un anumit domeniu, timpul de lucru şi tipul de contract (cu normă întreagă sau cu timp parţial).

Ele nu indică, neapărat, diferenţele de salariu corespunzătoare unor locuri de muncă similare. De fapt, studiile realizate de UE arată că discriminarea directă a scăzut în ultimii ani. În schimb, inegalitatea salarială este atribuită unei combinaţii de tradiţii, stereotipuri şi probleme legate de găsirea unui echilibru între viaţa profesională şi cea familială.

Femeile sunt prezente din ce în ce mai mult pe piaţa muncii europene şi reprezintă aproape 60% din numărul absolvenţilor de universitate. În ciuda acestui fapt, ele ocupă mai puţine funcţii de conducere decât bărbaţii şi deţin profesii în sectoare de activitate mai puţin lucrative.

Informaţii suplimentare despre egalitatea dintre femei şi bărbaţi în UE

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile