Διαδρομή πλοήγησης

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες - 05/03/2010

Η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση της ψαλίδας στις αμοιβές ανδρών και γυναικών.

Οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν κατά μέσο όρο 18% λιγότερο από τους άνδρες, διαφορά η οποία έχει μειωθεί ελάχιστα τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ σε ορισμένες χώρες έχει αυξηθεί.

Η συνεχιζόμενη ανισότητα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών όχι μόνο είναι άδικη για τις γυναίκες, αλλά υπονομεύει και την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε χαρακτηριστικά η νέα επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Βίβιαν Ρέντινγκ DeutschEnglishfrançais. Με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού της, η ΕΕ χρειάζεται τις γυναίκες για να αυξήσει το εργατικό δυναμικό της.

"Σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η διαφορά στις αμοιβές ανδρών και γυναικών αποτελεί δυσβάσταχτο βάρος για την Ευρώπη," πρόσθεσε, σε συνεύντευξη Τύπου που δόθηκε παρουσία του προέδρου Μπαρόζο ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Η ίδια δεσμεύτηκε να ευαισθητοποιήσει τους εργοδότες, να προωθήσει την ισότητα των φύλων στους χώρους εργασίας και να στηρίξει την ανάπτυξη εργαλείων για τη μέτρηση του μισθολογικού χάσματος. Τόνισε δε ότι προβλέπεται η επιβολή αυστηρότερων ποινών στους εργοδότες.

Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι κατά τη δεύτερη θητεία του θα δώσει ύψιστη προτεραιότητα στο θέμα των γυναικών και θα φροντίσει ώστε όλες οι πολιτικές της προσεχούς πενταετίας να λαμβάνουν υπόψη την ισότητα των φύλων. Επίσης, επεσήμανε πέντε βασικούς τομείς δράσεις, στους οποίους περιλαμβάνονται η αγορά εργασίας, ο ρόλος ανδρών και γυναικών στη λήψη αποφάσεων, η σεξιστική βία και οι εξωτερικές σχέσεις. Ο ‘Χάρτης των δικαιωμάτων των γυναικών' Deutsch (de) English (en) français (fr) português (pt) θα χρησιμεύσει ως βάση για τη νέα στρατηγική της ΕΕ που θα υποβληθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Νέα μελέτη της ΕΕ pdf - 2 MB [2 MB] English (en) δείχνει ότι το 80% των Ευρωπαίων στηρίζει τη λήψη μέτρων επειγόντως για να μειωθεί η ψαλίδα, δηλαδή η μέση διαφορά ανάμεσα στις ωριαίες αμοιβές ανδρών και γυναικών στο σύνολο της οικονομίας. Σε χρηματικούς όρους, για κάθε 1 ευρώ που κερδίζουν οι άνδρες, οι γυναίκες κερδίζουν 82 λεπτά.

Το μισθολογικό χάσμα ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα και οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως το ποσοστό των γυναικών στα διάφορα επαγγέλματα, ο χρόνος παραμονής τους στην εργασία και η επιλογή πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Το χάσμα αυτό δεν εκφράζει απαραίτητα τις διαφορές αμοιβής για συγκρίσιμες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, μελέτες της ΕΕ δείχνουν ότι η "άμεση διακριτική μεταχείριση" έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και ότι οι χαμηλότερες αμοιβές των γυναικών οφείλονται περισσότερο σε ένα πλέγμα παραγόντων, όπως οι παραδόσεις, η νοοτροπία και οι δυσκολίες συνδυασμού επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Το ποσοστό των γυναικών στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας αυξάνεται συνεχώς και σήμερα σχεδόν το 60% των αποφοίτων πανεπιστημίων είναι γυναίκες. Παρόλ' αυτά, οι γυναίκες κατέχουν λιγότερες υπεύθυνες θέσεις από τους άνδρες, ενώ οι περισσότερες ασκούν λιγότερο προσοδοφόρα επαγγέλματα.

Περισσότερα για την κατάσταση ανδρών και γυναικών στην ΕΕ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι