Sti

Kvinder får stadigvæk mindre i lønposen end mænd - 05/03/2010

Kommissionen vil lukke løngabet.

Troede du, at vi havde ligeløn i EU? Ikke helt. Kvinder i EU tjener nemlig stadig i gennemsnit 18 % mindre end mænd. Og løngabet har stort set været konstant de sidste 15 år. I nogle lande er det endda vokset.

Uligelønnen går ikke kun ud over kvinderne. Det er også noget, der hæmmer den økonomiske vækst, siger Viviane Reding DeutschEnglishfrançais, som er EU's nye justitskommissær og også har ansvar for vores grundlæggende rettigheder. Europas befolkning bliver ældre, og EU har derfor stærkt brug for kvinder på arbejdsmarkedet.

Som optakt til den internationale kvindedag den 8. marts holdt Viviane Reding en pressekonference sammen med EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso. Her sagde hun, at lønforskellen er "en udgift, EU ikke har råd til".

Reding vil hanke op i arbejdsgiverne og sørge for, at de skaber mere ligestilling på arbejdspladsen. Ellers får de udsigt til højere bøder end i dag, siger hun. Derfor vil hun også give arbejdsgiverne nye redskaber – som statistikker og software, der bedre kan beregne lønforskellen.

Ligestilling er et vigtigt punkt på den nye EU-Kommissions dagsorden. José Manuel Barroso vil integrere spørgsmålet i alle EU's politikker de kommende fem år. Han vil især slå et slag for ligestilling på arbejdsmarkedet, i beslutningstagningen og – gennem de eksterne forbindelser – i lande uden for EU. Barroso vil også sætte hårdt ind over for vold mod kvinder. Alt det skal indgå i et såkaldt kvindecharter Deutsch (de) English (en) français (fr) português (pt) , som skal danne grundlag for en ny EU-strategi senere i år.

EU har lavet en undersøgelse pdf - 2 MB [2 MB] English (en) , som viser, at 80 % af befolkningen mener, at det haster med at få lukket løngabet, dvs. den gennemsnitlige forskel i timelønnen mellem mænd og kvinder. Som helhed betragtet tjener en kvinde i EU kun 82 cent, hver gang en mand tjener en euro (det svarer til ca. 6 kr. i forhold til 7,4 kr.).

Der er store forskelle fra land til land. Kvinder og mænd har ofte også forskellige arbejdsmønstre og foretrækker f.eks. forskellige job. Der er også forskel på, hvor længe de bliver i en stilling, og om de arbejder del- eller fuldtid. Alt dette påvirker naturligvis resultaterne.

Undersøgelsen betyder derfor ikke nødvendigvis, at kvinder generelt får mindre i løn end mænd for det samme slags arbejde. Andre EU-rapporter viser rent faktisk, at direkte forskelsbehandling har været i tilbagetog i de senere år. De peger snarere på, at lønforskellen bunder i traditioner, fordomme og problemer med at forene arbejds- og privatliv.

Der er stadig flere kvinder i arbejdsstyrken i EU, og næsten 60 % af alle nye universitetsuddannede er kvinder. Men der er færre kvinder i ansvarsfulde job end mænd – og dermed flere i job, der giver mindre i lønningsposen.

Mere om mænd og kvinder i EU

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links