Навигационна пътека

Комисията засилва усилията си за намаляване на различията в заплащането.

Жените в ЕС печелят средно 18 % по-малко от мъжете. Тази разлика е останала почти непроменена през последните 15 години, а в някои страни дори се е увеличила.

Подобни различия в заплащането не само са несправедливи към жените, но и разколебават икономическия растеж, твърди Вивиан Рединг DeutschEnglishfrançais, новият комисар по правосъдие и основни права. Населението на ЕС застарява, а жените са важна част от работната сила.

„По време на криза Европа не може да си позволи подобно различие в заплащанията“, каза комисарят на пресконференция преди Международния ден на жената на 8 март.

Тя пое ангажимент да повишава осведомеността на работодателите, да насърчава равенството между половете на работното място и да подкрепя разработването на средства за измерване на различията. Работодателите могат да бъдат изправени пред по-строги наказателни мерки, заяви тя.

Председателят на Комисията Барозу, който също участва в конференцията, каза, че жените ще бъдат важен негов приоритет по време на втория му мандат и че всички политики през следващите пет години ще вземат предвид равноправието между половете. Той посочи пет основни области на действие, между които бяха пазарът на труда, управленските постове и насилието над жените. Тази „харта на жените“ Deutsch (de) English (en) français (fr) português (pt) ще залегне в основата на нова европейска стратегия по-късно тази година.

Ново проучване на ЕС pdf - 2 MB [2 MB] English (en) показва, че 80 % от европейците подкрепят спешните действия за премахване на различията, констатирани в почасовите доходи между жените и мъжете във всички отрасли на икономиката, взети заедно. За всяко евро, спечелено от мъжете, жените печелят само по 82 евроцента.

Измерванията варират значително в различните страни и се влияят от различните тенденции на трудовия пазар, като например процента жени и мъже в определени професии, годините, които те прекарват на дадена работа, и избора на пълно или непълно работно време.

Различията не се отнасят непременно до различни заплати за еднакви постове. Всъщност проучванията на ЕС сочат, че пряката дискриминация е намаляла през последните години. Различията по-вероятно се дължат на съчетание от традиции, стереотипи и проблеми при балансирането на професията и личния живот.

Броят на работещите жени в Европа нараства и близо 60% от дипломиращите се висшисти са жени. Те обаче заемат по-малко отговорни длъжности от мъжете и са съсредоточени в по-ниско платени професии.

Повече за положението на жените и мъжете в ЕС

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки