Sökväg

Gravid kvinna med spädbarn och bärbar dator © EU

Enligt en EU-undersökning är européerna rätt nöjda med sina liv men mindre glada över de ekonomiska och sociala förhållandena i det egna landet.

Enligt en ny opinionsundersökning är européerna trots kristider överlag nöjda med sina liv och ser ljust på framtiden.

När det gäller tillståndet i det egna landet är bedömningen dock en annan.

Knappt 27 000 personer i 30 länder deltog i undersökningen – de 27 EU-länderna plus Kroatien, Turkiet och Makedonien.

Svaren samlades in under tre veckor i maj och juni i fjol, då Europa kämpade för att ta sig ur den värsta lågkonjunkturen på flera decennier. Resultaten ingår i EU-kommissionens rapport om den sociala situationen DeutschEnglishfrançais i EU för 2009.

Deltagarna uppmanades att betygsätta sin livssituation med tanke på bland annat jobb, bostad och den egna ekonomin.

Hur nöjda människor är varierar från land till land. På det stora hela är nord- och västeuropéer nöjdare med sina liv och ser mer positivt på sin framtid än syd- och östeuropéer.

Danskarna är mest nöjda – genomsnittet ligger på 8 poäng på en skala från -10 till +10. Även Sverige, Nederländerna och Finland uppvisade höga siffror. Bulgarien kom sist med -1,9 poäng, följt av Ungern, Grekland och Rumänien.

Vladimir Špidla, kommissionär med ansvar för socialpolitik, tycker att resultaten inger hopp. ”Trots den svåra ekonomiska situationen är de flesta européerna fortfarande nöjda med sin livssituation.”

De intervjuade fick också säga vad de tyckte om läget i det egna landet och göra en bedömning av ekonomin, arbetsmarknaden, levnadskostnaderna, bostadsförhållandena och den offentliga sektorn. Undersökningen visar att det råder ett utbrett missnöje som står i skarp kontrast till hur européerna ser på sin egen livssituation. De anser inte bara att förhållandena i det egna landet har blivit sämre under de senaste fem åren, utan förväntar sig att det ska bli ännu värre.

Deltagarna fick också uttala sig om viktiga frågor på det sociala området såsom pensioner och arbetslöshetsförmåner. Även här var resultaten negativa och förväntningarna låga, med ett enda undantag: Hälso- och sjukvården var de flesta nöjda med, även om siffrorna var låga.

 

Särskild Eurobarometerundersökning om den sociala situationen English (en) français (fr)

2009 års rapport om den sociala situationen DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar