Navigacijska pot

Nosečnica z dojenčkom v naročju dela na prenosnem računalniku © EU

Evropejci so v povprečju precej zadovoljni z osebnimi razmerami, manj pa z gospodarskim in družbenim stanjem v njihovi državi.

Po ugotovitvah danes objavljene raziskave EU je večina Evropejcev kljub težkim gospodarskim razmeram zadovoljna s svojim življenjem in z optimizmom zre v prihodnost.

Vendar rezultati raziskave tudi kažejo, da so precej manj zadovoljni s splošnim stanjem svoje države.

V raziskavi je sodelovalo skoraj 27 000 anketirancev iz 30 držav – 27 držav članic EU ter Hrvaške, Turčije in Makedonije.

Raziskavo so izvedli maja in junija, ko si je Evropa prizadevala, da bi se izvila iz primeža največje recesije v zadnjih desetletjih. Rezultati raziskave so del poročila Komisije o socialnih razmerah 2009 DeutschEnglishfrançais v Evropi.

V raziskavi so ljudi spraševali po njihovem mnenju o blaginji z vidika zaposlitve, življenjskega okolja in dohodkov gospodinjstva.

Stopnja zadovoljstva se med državami zelo razlikuje. Na splošno so prebivalci severnega in zahodnega dela Evrope bolj zadovoljni s trenutnim življenjem in manj zaskrbljeni glede prihodnosti kot ljudje z juga in vzhoda celine.

Najvišja stopnja zadovoljstva je bila zabeležena na Danskem (8 točk na lestvici od -10 do +10). Zelo zadovoljni so tudi na Švedskem, Nizozemskem in Finskem. Najnižja stopnja zadovoljstva je bila zabeležena v Bolgariji (-1,9), nezadovoljstvo z življenjem pa so izrazili tudi na Madžarskem, v Grčiji in Romuniji. V Sloveniji je bila stopnja zadovoljstva -0,5, kar je nekoliko nad povprečjem za celotno EU (-0,7).

Evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti Vladimír Špidla je rezultate označil kot „pomirjujoče“. „Kljub težkim gospodarskim razmeram večina Evropejcev ostaja zadovoljnih s svojim življenjem.“

Anketiranci so ocenili tudi razmere v svoji državi na različnih področjih: gospodarstvo, trg dela, življenjski stroški, bivanjski pogoji in javna uprava. V nasprotju z visoko stopnjo zadovoljstva glede osebne blaginje, so izsledki raziskave na tem področju pokazali splošno nezadovoljstvo. Evropejci menijo, da se je stanje v zadnjih petih letih poslabšalo, in pričakujejo, da se bo slabšalo še naprej.

Poleg tega so lahko povedali svoje mnenje o ključnih socialnih politikah, kot so pokojnine in nadomestila za brezposelne. Tudi tukaj je bil odziv negativen, pričakovanja pa pesimistična z eno izjemo: ljudje so na splošno vsaj delno zadovoljni z zdravstvom.

 

Posebna raziskava Eurobarometra o družbenih razmerah English (en) français (fr)

Poročilo o socialnih razmerah 2009 DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave