Kruimelpad

Zwangere vrouw met baby werkt aan de laptop © EU

Europeanen zijn vrij tevreden over hun persoonlijke situatie, maar heel wat minder over het economisch en sociaal klimaat in hun land.

Ondanks de economische problemen zijn Europeanen meestal wel tevreden over hun leven en optimistisch voor de nabije toekomst. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde EU-enquête.

Maar als het gaat over hun land als geheel, is de toon heel wat somberder.

Er werden meer dan 27 000 mensen ondervraagd in 30 landen (de 27 landen van de EU, Kroatië, Turkije en de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië).

De enquête duurde drie weken en werd gehouden in mei en juni 2009, toen Europa moeizaam uit de diepste recessie in decennia aan het kruipen was. De resultaten staan in het verslag van de Commissie over de sociale situatie in Europa DeutschEnglishfrançais .

Er werd gepolst of mensen tevreden waren over hun baan, hun woning en hun financiële situatie.

De antwoorden verschillen sterk van land tot land. In het algemeen zijn mensen uit het noorden en het westen van Europa tevredener over hun leven en optimistischer over hun toekomst dan mensen uit het zuiden en het oosten.

Het meest tevreden zijn de Denen, met +8 op een schaal die gaat van -10 tot +10. Ook de Zweden, Nederlanders en Finnen scoren hoog. De Bulgaren komen laatst met 1,9 en de Hongaren, Grieken en Roemenen zijn al bijna even somber.

Vladimir Špidla, EU-commissaris voor sociale zaken, vindt de resulaten bemoedigend. "Ondanks de moeilijke economische omstandigheden blijven de Europeanen tevreden over hun leven."

De enquête peilde ook naar de mening van de mensen over de toestand in hun eigen land: economie, arbeidsmarkt, kosten voor levensonderhoud, woningen en overheidsdiensten. Hier stootten de onderzoekers op een wijdverspreide ontevredenheid, die schril afstak tegen de tevredenheid over het eigen leven. De meeste Europeanen vinden niet alleen dat het de laatste vijf jaar erger is geworden, ze verwachten ook dat het ergste nog moet komen.

Ook over het sociaal beleid zijn de Europeanen ontevreden en pessimistisch. Met name pensioenen en werkloosheidsuitkeringen worden onvoldoende geacht. Maar over de gezondheidszorg zijn de meeste Europeanen lichtjes positief.

 

Speciale Eurobarometerenquête over de sociale situatie English (en) français (fr)

Verslag over de sociale situatie 2009 DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links