Navigációs útvonal

Laptopon dolgozó várandós kismama, karján gyermekkel © EU

Az európaiak pozitívan látják életkörülményeiket, kevésbé elégedettek azonban hazájuk gazdasági és társadalmi helyzetével.

A gazdasági nehézségek ellenére az európaiak általában véve elégedettek életükkel, és kedvezően ítélik meg rövid távú kilátásaikat – derül ki a ma közzétett uniós közvélemény-kutatásból.

A dokumentum arra is fényt derít azonban, hogy a megkérdezettek nagy többsége sötéten látja saját hazája helyzetét.

A felmérésben 30 ország (a 27 uniós tagállam, Horvátország, Törökország és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság) közel 27 000 lakosa vett részt.

A három héten át tartó közvélemény-kutatásra 2009 májusában és júniusában került sor, amikor is Európa gigászi küzdelmek árán próbálta megtalálni a kivezető utat a gazdasági válságból, amelyhez foghatót évtizedek óta nem élt át kontinensünk. A felmérés eredményét az európai szociális helyzetről készült 2009-es bizottsági jelentés DeutschEnglishfrançais mutatja be.

A résztvevőknek többek között arra kellett válaszolniuk, mennyire elégedettek állásukkal, lakáskörülményeikkel és családjuk pénzügyi helyzetével.

Az elégedettségi mutató az egyes országok között nagy eltéréseket mutat. Mindent összevéve elmondható, hogy az észak- és nyugat-európai országok lakosai elégedettebbek életükkel és bizakodóbbak jövőjüket illetően, mint a délen és a keleten élők.

Az egyéni elégedettség Dániában a legmagasabb: a megkérdezettek a -10-től +10-ig terjedő skálán átlagosan a 8-as szintet jelölték meg. Ez a mutató Svédországban, Hollandiában és Finnországban is magas. A legpesszimistább ország Bulgária, ahol az elégedettség mértéke -1,9. Hasonlóan borús a hangulat Magyarországon, Görögországban és Romániában.

Vladimir Špidla szociális ügyekért felelős európai biztos az eredményeket „megnyugtatónak” nevezte. „A nehéz gazdasági helyzet ellenére a legtöbb európai továbbra is meg van elégedve életével” – összegezte a politikus.

A megkérdezetteknek a hazájukban uralkodó viszonyokat is értékelniük kellett, ideértve a gazdaságot, a munkaerőpiacot, a megélhetési költségeket, a lakásviszonyokat és a közigazgatást. Az egyéni élethelyzettel kapcsolatos pozitív eredményekkel ellentétben a közvélemény-kutatás ezen a téren széles körű elégedetlenségről számol be. Az európaiak úgy vélik, hogy a helyzet az elmúlt öt évben romlott, s ami ennél is aggasztóbb, arra számítanak, hogy a jövőben tovább fog romlani.

Az európaiaknak a fentieken túl véleményt kellett mondaniuk olyan kulcsfontosságú szociálpolitikai intézkedésekről is, mint pl. a nyugdíj és a munkanélküli-segély. A válaszadók egy terület kivételével itt is pesszimisták: az egészségügyi ellátással többségük – ha nem is túlságosan, de – elégedett.

 

Különleges Eurobarométer-felmérés a szociális helyzetről English (en) français (fr)

2009. évi jelentés a szociális helyzetről DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek