Navigointipolku

Raskaana oleva nainen käyttää kannettavaa tietokonetta vauva sylissään © EU

Useimmat näkevät oman tilanteensa melko positiivisena mutta ovat huolissaan talouden ja yhteiskunnan kehityksestä.

Taloudellisesti kovista ajoista huolimatta useimmat eurooppalaiset ovat tyytyväisiä elämäänsä ja suhtautuvat lähitulevaisuuteensa optimistisesti, käy ilmi tuoreesta EU:n mielipidetutkimuksesta.

Arviot oman maan tilanteesta ja kehityksestä ovat kuitenkin synkemmät.

Tutkimuksessa haastateltiin lähes 27 000:ta ihmistä 30 maassa, joihin kuuluivat EU:n jäsenmaat, Kroatia, Turkki ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia.

Haastattelut tehtiin touko-kesäkuussa 2009, jolloin Euroopassa yritettiin pyristellä irti syvimmästä taantumasta vuosikymmeniin. Tutkimuksen tulokset julkaistaan osana komission vuotuista raporttia EU:n sosiaalisesta tilanteesta DeutschEnglishfrançais .

Haastateltavia pyydettiin arvioimaan omaa tilannettaan muun muassa työn, asuinpaikan ja käytettävissä olevien varojen suhteen.

Tyytyväisyysaste vaihteli suuresti eri maiden välillä. Euroopan pohjois- ja länsiosissa asuvat olivat yleisesti tyytyväisempiä tilanteeseensa ja suhtautuivat tulevaisuuteen toiveikkaammin kuin etelä- ja itäeurooppalaiset.

Tyytyväisimpiä oltiin Tanskassa (keskimääräinen arvosana +8,0 asteikolla −10:stä +10:een). Myös Ruotsissa, Alankomaissa ja Suomessa arvosanat olivat korkeita. Vähiten tyytyväisiä oltiin Bulgariassa (−1,9) sekä Unkarissa, Kreikassa ja Romaniassa.

Sosiaaliasioista vastaava komissaari Vladimir Špidla pitää tuloksia lohdullisina. "Hankalasta taloustilanteesta huolimatta useimmat eurooppalaiset ovat edelleen tyytyväisiä elämäänsä", hän toteaa.

Haastateltavat arvioivat myös asuinmaansa talous- ja työmarkkinatilannetta, elinkustannuksia, asumisoloja ja julkista hallintoa, joihin oltiin laajalti varsin tyytymättömiä. Tilanteen katsottiin huonontuneen viiden viime vuoden aikana, ja sen uskottiin edelleen huonontuvan.

Lisäksi vastaajia pyydettiin ottamaan kantaa maansa sosiaalipolitiikkaan, muun muassa eläke- ja työttömyysturvaan. Myös tältä osin arviot ja tulevaisuudennäkymät olivat lähes poikkeuksetta kielteisiä. Terveydenhuoltopalveluihin sen sijaan suuri osa vastaajista oli jokseenkin tyytyväisiä.

 

Eurobarometritutkimus sosiaalisesta tilanteesta English (en) français (fr)

Raportti sosiaalisesta tilanteesta 2009 DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä