Διαδρομή πλοήγησης

Έγκυος γυναίκα κρατά μωρό ενώ εργάζεται στον υπολογιστή © EU

Οι Ευρωπαίοι είναι αρκετά ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, αλλά λιγότερο ικανοποιημένοι από το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της χώρας τους.

Παρά τις δυσκολίες στην οικονομία, οι Ευρωπαίοι είναι, σε γενικές γραμμές, ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και αισιόδοξοι για το άμεσο μέλλον. Αυτό δείχνει έρευνα της ΕΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έρευνα αυτή όμως δείχνει και κάτι άλλο: οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για τη χώρα τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 27.000 άτομα από 30 χώρες (τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ και την Κροατία, την Τουρκία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, σε μια εποχή που η Ευρώπη αγωνιζόταν να βγει από τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών. Τα αποτελέσματα της έρευνας συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση 2009 της Επιτροπής για τις κοινωνικές τάσεις στην Ευρώπη DeutschEnglishfrançais .

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το επίπεδο ευημερίας τους, με βάση παράγοντες όπως η εργασία τους, ο τόπος διαβίωσής τους και η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους.

Ο βαθμός ικανοποίησης διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Σε γενικές γραμμές, οι κάτοικοι των βόρειων και δυτικών χωρών είναι πιο ικανοποιημένοι και πιο αισιόδοξοι για το μέλλον τους απ' ό,τι οι κάτοικοι των νότιων και ανατολικών χωρών.

Τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης καταγράφηκαν στη Δανία. Το σκορ της χώρας αυτής ήταν 8 σε κλίμακα από -10 έως 10. Υψηλά επίπεδα ικανοποίησης παρατηρήθηκαν επίσης στη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες και τη Φινλανδία. Η Βουλγαρία ήταν τελευταία με -1,9, ενώ το κλίμα στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία ήταν εξίσου βαρύ.

Ο επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων Βλαντιμίρ Σπίντλα δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν μάλλον καθησυχαστικά. "Παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι παραμένουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους."

Οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν επίσης τις συνθήκες στη χώρα τους, και συγκεκριμένα την οικονομία, την αγορά εργασίας, το κόστος ζωής, τη στέγαση και τις δημόσιες υπηρεσίες. Σε αντίθεση με τον υψηλό βαθμό ικανοποίησης που εκφράστηκε για την ευημερία σε ατομικό επίπεδο, η έρευνα έδειξε ευρύτερη δυσαρέσκεια όσον αφορά την κοινωνική ευημερία. Οι Ευρωπαίοι δεν θεωρούν μόνον ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά αναμένουν να γίνει ακόμη χειρότερη.

Οι Ευρωπαίοι κλήθηκαν επίσης να εκφράσουν την άποψή τους για τις σημαντικότερες κοινωνικές πολιτικές, όπως στον τομέα των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας. Αλλά και ως προς το σημείο αυτό οι απόψεις ήταν αρνητικές και απαισιόδοξες με μία εξαίρεση. Όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, εκφράστηκε γενικά ικανοποίηση, όμως όχι σε υψηλό βαθμό.

 

Ειδική έρευνα του ευρωβαρόμετρου για την κοινωνική κατάσταση English (en) français (fr)

Έκθεση 2009 για την κοινωνική κατάσταση DeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι