Sti

Gravid kvinde holder baby, mens hun arbejder på bærbar computer © EU

Borgerne i EU er glade for deres personlige situation, men mindre tilfredse med de økonomiske og sociale tilstande i deres land.

På trods af krisen er europæerne generelt tilfredse med deres liv og optimistiske om den nærmeste fremtid, viser en dugfrisk undersøgelse fra EU.

Men den viser også, at de er mindre begejstrede for, hvordan det går med deres eget land som helhed.

Næsten 27.000 mennesker er blevet spurgt i 30 lande – de 27 EU-lande samt Kroatien, Tyrkiet og Makedonien.

Undersøgelsen blev udført over tre uger i maj og juni, mens EU-landene kæmpede for at slippe ud af den hårdeste recession i flere årtier. Resultaterne indgår i Kommissionens 2009-rapport om sociale tendenser DeutschEnglishfrançais i Europa.

De adspurgte blev bedt om at vurdere deres velfærd ud fra bl.a. job, bopæl og privatøkonomi.

Der er store forskelle på, hvor tilfredse folk er i de forskellige lande. Generelt er folk fra nord og vest mere tilfredse og optimistiske end naboerne i syd og mod øst.

Den højeste grad af personlig tilfredshed blev målt i Danmark. Vi scorede 8 på en skala fra -10 til +10. Sverige, Holland og Finland klarede sig også rigtig godt. Bulgarien blev nummer sjok med -1,9, men stemningen var ikke meget bedre i Ungarn, Grækenland og Rumænien.

EU's kommissær for sociale spørgsmål, Vladímir Špidla, finder resultaterne "opmuntrende". "De fleste europæere er tilfredse med deres liv på trods af de svære økonomiske omstændigheder."

De adspurgte har også vurderet de økonomiske forhold i deres eget land, bl.a. økonomi, jobmarked, leveomkostninger, boligforhold og den offentlige administration. I modsætning til folks tilfredshed med deres personlige situation afslørede undersøgelsen, at der her er stor utilfredshed. Ikke alene mener europæerne, at situationen er blevet værre i de seneste fem år – de regner med, at den bliver værre endnu.

De blev også bedt om at sige deres mening om de vigtigste aspekter af socialpolitikken som pension og understøttelse. Også her var der negative reaktioner, og der var ikke meget optimisme at spore. Der var dog én undtagelse: Folk er generelt tilfredse med sundhedsvæsenet, selv om tilfredsheden ikke stikker særlig dybt.

 

Særlig undersøgelse fra Eurobarometer om den sociale situation English (en) français (fr)

Social situationsrapport 2009 DeutschEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links