Навигационна пътека

Бременна жена, държаща бебе и работеща на лаптоп © EU

Европейците са сравнително доволни от личното си положение, но не и от икономическия и социалния климат в техните страни.

Според публикувано днес проучване на ЕС, европейците като цяло са доволни от живота си и са оптимисти за своите перспективи в краткосрочен план, въпреки икономическите трудности.

То обаче показва също, че що се отнася до състоянието на техните страни, повечето европейци не намират много поводи за задоволство.

Анкетирани са близо 27 000 души от 30 страни - 27-те държави-членки на ЕС, Хърватия, Турция и Бившата югославска република Македония.

Проучването бе проведено за три седмици през май и юни, когато Европа се бореше да излезе от най-тежката рецесия от десетилетия. Резултатите са част от доклада за социалните тенденции през 2009 г. DeutschEnglishfrançais в Европа, изготвен от Комисията.

Анкетираните е трябвало да оценят благосъстоянието си, вземайки предвид работата, жилището и финансовите средства на техните домакинства.

Между отделните страни се наблюдават големи различия в степента на удовлетвореност. Като цяло, живеещите на север и запад са по-доволни от живота си и по-оптимистично настроени за бъдещето, отколкото живеещите на юг и изток.

Най-високо ниво на лично удовлетворение е регистрирано в Дания, като тази страна има резултат 8 (възможните резултати са от -10 до 10). Високи резултати имат също така Швеция, Нидерландия и Финландия. България е на последно място с резултат -1,9, като настроенията в Унгария, Гърция и Румъния са почти толкова мрачни.

Комисарят по трудова заетост, социални въпроси и равни възможности Владимир Шпидла нарече резултатите „обнадеждаващи“. „Въпреки икономическите трудности, повечето европейци са доволни от живота си“.

Анкетираните са оценили също и условията в страните си - икономиката, трудовия пазар, разходите за живот, жилищата и публичната администрация. Въпреки високите равнища на удовлетвореност от личното благосъстояние, по тези критерии проучването показва масово недоволство. Европейците не само смятат, че положението се е влошило през последните пет години, но дори очакват то да стане още по-лошо.

Те са били помолени да споделят и вижданията си относно важни социални политики като пенсиите и обезщетенията за безработица. И тук мненията са били отрицателни, а прогнозите - мрачни, с едно изключение. По въпроса за здравеопазването е констатирана масова, макар и слаба, удовлетвореност.

 

Специално проучване на Евробарометър за социалното положение English (en) français (fr)

Доклад за социалното положение през 2009 г. DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки