Navigációs útvonal

Foglalkoztatás – rugalmasabban? - 13/01/2010

Újság álláshirdetési rovatát böngésző fiatal nő, kezében ceruzával ©EU

Mennyire vannak felkészülve az európai cégek arra, hogy megbirkózzanak a globális verseny kihívásaival és a gazdasági válság okozta nehézségekkel? A 2009-es európai vállalati felmérés támpontot ad a kérdés megválaszolásához.

A felmérést végző, dublini székhelyű uniós kutatási ügynökség, az Eurofound English 27 ezer köz- és magánszférabeli munkaadónak tett fel kérdéseket az EU 27 tagállamában, valamint Horvátországban, Törökországban és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságban.

A felmérés végső eredményének közzétételére még várni kell márciusig, de az már most megállapítható, hogy sok cég alkalmaz rugalmas felvételi, bérezési és munkaügyi politikát. Ez annak a jele, hogy a vállalkozások igyekeznek minél jobban lépést tartani az üzleti világban tapasztalható változásokkal. A munkaerőpiac rugalmassága az egyik fő eleme annak a stratégiának, amellyel az EU dinamikusabbá és versenyképesebbé kívánja tenni Európát.

A felmérésből kiderül, hogy a cégek mintegy két harmada vesz igénybe szabadúszókat vagy más alkalmi munkaerőt, és több mint a fele alkalmaz legalább egy dolgozót határozott idejű szerződéssel.

A részmunkaidős foglalkoztatás is egyre népszerűbb megoldásnak számít a munkaadók körében. A megkérdezett vállalatok két harmada kínál részidős munkavállalási lehetőséget, de a magas képzettséget igénylő állásokat betöltők körében még kevés a részidős alkalmazott.

A munkaadók nem sokkal több, mint harmada alkalmaz teljesítményfüggő bérezési rendszert, a megkérdezett magánvállalkozásoknak pedig csupán 14%-a ad a nyereségből részesedést dolgozóinak.

A rugalmasság azonban nem csak a munkaadók igényeit szolgálja. Az európai cégek hozzávetőleg 56%-a engedélyezi alkalmazottainak, hogy munkaidejüket magánéleti szükségleteikhez igazítsák – öt évvel ezelőtt ez az arány 48% volt.

A felmérésre 2009 tavaszán került sor, amikor a gazdasági válság hatása már a munkaerőpiacon is érezhetővé kezdett válni. A munkaadók több országban is feszült munkaügyi helyzetről számoltak be.

A 2009. évi európai vállalati felmérés eredményének áttekintése English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek