Навигационна пътека

Млада жена, четяща обяви за работа във вестник ©EU

Доколко европейските компании са подготвени да отговорят на предизвикателствата на световната конкуренция и скорошната рецесия? Проучването за европейските компании за 2009 г. дава информация по въпроса.

Eurofound English , базирана в Дъблин европейска изследователска агенция, анкетира 27 000 работодатели от държавния и частния сектор в 27-те държави-членки на Съюза, Хърватия, Турция и Бившата югославска република Македония.

Окончателните резултати се очакват през март. Първите заключения обаче показват, че много компании използват гъвкави политики за наемане, заплащане и работа, за да увеличат способността си да отговорят на промените в бизнес климата. Гъвкавият трудов пазар е важен елемент от стратегията на ЕС за по-динамична и конкурентоспособна Европа.

Приблизително две трети от компаниите използват работещи на свободна практика или друг вид временна помощ, а повече от половината наемат поне едно лице на срочен договор.

Широко разпространено е и непълното работно време. Две трети от анкетираните компании предлагат работа на непълно работно време, но при изискващите висока квалификация позиции това все още е рядкост.

Малко повече от една трета от работодателите предлагат заплащане, свързано с резултатите, а едва 14 % от анкетираните частни фирми имат схеми за споделяне на печалбите.

Гъвкавостта е нож с две остриета. Около 56 % от европейските компании (спрямо 48 % преди пет години) позволяват на своите служители да организират работното си време в съответствие с техните лични ангажименти.

Проучването е извършено през пролетта на 2009 г., когато рецесията засегна трудовия пазар. Работодателите са съобщили за влошаване на условията за работа в някои държави.

Проучване за европейските компании 2009 г. - преглед на резултатите English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки