Sökväg

Europaåret mot fattigdom - 31/12/2009

Logotypen för Europaåret för bekämpning av fattigdom och social utestängning © EC

Europaåret 2010 ska hjälpa fattiga och socialt utestängda att förbättra sin livssituation.

För tio år sedan lovade EU-ländernas ledare att utrota fattigdomen i EU senast 2010. Fristen närmar sig, men det är fortfarande en bit kvar till målet.

Fattigdom finns inte bara i utvecklingsländer utan även här i Europa. Det är ett komplext problem som hindrar folk från att leva de liv som de flesta av oss tar för givet. Fattigdom beror ofta på dålig utbildning, drogberoende eller begränsad tillgång till kulturella, sociala och materiella resurser under uppväxten.

I EU definieras man som fattig om man tjänar mindre än 60 % av medelinkomsten i det land där man bor. Med denna definition är det nästan 80 miljoner människor – mer än 15 % av befolkningen – som lever under fattigdomsgränsen. Var tionde EU-invånare lever i hushåll där ingen arbetar, och för 8 % av befolkningen räcker det inte med att ha ett jobb för att komma ur fattigdomen.

Men situationen är inte helt hopplös. En av EU:s grundläggande värderingar är solidaritet. EU har därför bestämt att 2010 ska vara Europaåret för bekämpning av fattigdom och social utestängning. Under året ordnas en mängd olika initiativ och evenemang. I maj till exempel samlas människor som lever i fattigdom från hela EU, och i oktober hålls den återkommande rundabordskonferensen. Varje EU-land kommer dessutom att ha sitt eget program med inriktning på specifika problem.

Att utrota fattigdomen är ett av de främsta målen i Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning English , som EU-länderna antog 2000. Europaåret kan förhoppningsvis bli den pådrivande kraft som krävs för att vi ska fortsätta att prioritera kampen mot fattigdom och uppnå resultat.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar