Kruimelpad

Hulp voor armen - 31/12/2009

Logo van het Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting © EC

2010 – Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting

Tien jaar geleden hebben de Europese leiders beloofd voor 2010 de armoede in de EU uit te roeien. Nu het bijna zover is, is er toch nog een weg af te leggen.

Armoede komt niet alleen voor in ontwikkelingslanden, het is ook een smet op het blazoen van de Europese landen. Het is een ingewikkeld probleem, want door armoede kunnen veel mensen niet het leven leiden dat velen van ons vanzelfsprekend vinden. Armoede wordt o.a. veroorzaakt door lage opleiding, verslaving of een moeilijke jeugd met maar weinig cultuur, sociale contacten en bezittingen.

In de EU worden mensen met een inkomen van minder dan 60% van de inkomensmediaan van het land waar zij wonen als arm beschouwd. Volgens deze definitie leven bijna 80 miljoen Europeanen (meer dan 15% van de bevolking) onder de armoedegrens. Een op de 10 Europeanen leeft in een huishouden waar niemand werk heeft, en voor 8% van de Europeanen levert een baan niet voldoende op om uit de armoede te raken.

Maar de situatie is niet hopeloos. Een van de belangrijkste waarden in Europa is solidariteit. Daarom heeft de EU 2010 uitgeroepen tot het jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Er zijn veel initiatieven en activiteiten gepland. In mei wordt er een bijeenkomst georganiseerd voor mensen uit heel Europa die in armoede leven. In oktober komt er een rondetafelgesprek voor dezelfde doelgroep. Daarnaast hebben alle EU-landen een eigen programma, afgestemd op de specifieke problemen in elk land.

Armoedebestrijding was een van de belangrijkste doelstellingen van de Lissabonstrategie voor groei en banen English , die in 2000 door de EU-landen is ondertekend. Hopelijk wordt dit Europees jaar de katalysator die nodig is om de strijd tegen armoede hoog op de agenda te zetten, en om deze ambities in praktijk te brengen.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links