Navigacijska pot

Poslovnež prebira časopis ©EU

Ob okrevanju gospodarstva bodo morale države EU postopno odpraviti krizne ukrepe. Vprašanje je le, kdaj?

Najhujša recesija po drugi svetovni vojni je že zdaj povzročila izgubo več kot 4 milijonov delovnih mest, ki so se v zadnjem desetletju odprla v Evropi. Brezposelnost pa še narašča, resda počasneje, in naj bi do konca leta 2010 prizadela 7,5 milijona ljudi.

Vendar bi bilo lahko brezposelnih še več. Po ugotovitvah poročila Evropske komisije je bila rast brezposelnosti nižja, kot bi lahko pričakovali glede na padec proizvodnje. Poročilo navaja, da so krizni ukrepi in finančna podpora EU pripomogli k ublažitvi učinkov recesije na trge dela.

Ko je gospodarska kriza zajela Evropo, je večina držav uvedla ukrepe za preprečevanje množičnih odpuščanj. Številne države so omilile pogoje socialnega varstva in vanj vključile več brezposlenih, sprejele so tudi ukrepe za omejitev plač, zlasti v javni upravi. Več držav je povečalo finančno pomoč za sheme, ki podjetja spodbujajo k zmanjšanju števila delovnih ur namesto odpuščanj.

S takšnimi ukrepi naj bi rešili več deset tisoč delovnih mest. Vendar so bili ti mišljeni kot začasna rešitev. Zdaj, ko gospodarstva okreva, Evropska komisija meni, da bi lahko ogrozili gospodarsko rast in podaljšali obdobje visoke stopnje brezposlenosti.

Poročilo ugotavlja, da bi morale države z največjo stopnjo gospodarske rasti postopno odpraviti subvencije in druge sheme za zaščito delavcev ter izpeljati dolgoročne reforme za zagotovitev večje prožnosti in varnosti zaposlitve.

Kaj pa države s slabšimi gospodarskimi napovedmi, zlasti tiste, ki zaradi poskusov oživitve svojih gospodarstev beležijo visoke proračunske primanjkljaje? Komisija priporoča, da ukrepe za zaščito delovnih mest zamenjajo z ukrepi za odpiranje novih, da bodo brezposelni hitreje našli novo službo. Kljub temu dodaja, da bodo države z največjim številom izgubljenih delovnih mest naslednje leto lahko ohranile obstoječe ukrepe.

Poročilo bodo zdaj v okviru priprav nove skupne strategije EU za delovna mesta in gospodarsko rast preučili še evropski ministri za delo, saj se lizbonska strategija, ki je v veljavi zdaj, izteče leta 2010.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave