Cale de navigare

Om de afaceri citind ziarul ©CE

Pe măsură ce economia îşi revine, statele membre vor trebui să elimine treptat măsurile de contracarare a crizei. Întrebarea este: când?

Cea mai gravă recesiune survenită după cel de-al Doilea Război Mondial a şters cu buretele peste 4 milioane de locuri de muncă în Europa, rezultat al eforturilor depuse în ultimul deceniu. Şi, întrucât rata şomajului continuă să crească, deşi într-un ritm mai lent, se aşteaptă ca acest număr să ajungă la 7,5 milioane până la sfârşitul lui 2010.

Pierderile ar fi putut fi şi mai mari. În raportul Comisiei publicat astăzi, se afirmă că şomajul nu a crescut atât de abrupt pe cât se estima, în condiţiile scăderii producţiei. Raportul pune acest lucru pe seama unei combinaţii de măsuri anticriză şi sprijin financiar din partea UE, care a avut impact direct asupra pieţelor muncii.

Când criza economică a cuprins Europa, majoritatea ţărilor au luat măsuri pentru a preveni concedierile masive. Unele dintre ele şi-au extins sistemele de protecţie socială astfel încât acestea să includă mai multe persoane fără loc de muncă şi au depus eforturi pentru a limita salariile, în special în rândul funcţionarilor publici. De asemenea, multe ţări au majorat sprijinul financiar acordat sistemelor care încurajează întreprinderile să reducă programul de lucru al angajaţilor, în loc să îi concedieze.

Potrivit raportului, acest tip de măsuri au salvat zeci de mii de locuri de muncă. Însă ele ar trebui să fie temporare. În prezent, economia îşi revine, iar Comisia avertizează că aceste măsuri ar putea să împiedice creşterea economică şi să conducă la o prelungire a şomajului.

Raportul mai afirmă că ţările cu cele mai puternice economii ar trebuie să înceapă să elimine subvenţiile pentru locuri de muncă şi alte măsuri de protejare a salariaţilor şi să treacă la reforme pe termen lung menite să ducă la crearea unei pieţe a muncii mai flexibile şi mai sigure.

Ce se va întâmpla însă cu ţările ale căror perspective nu sunt foarte încurajatoare, în special cu cele care şi-au mărit deficitul bugetar în încercarea de a-şi consolida economiile? Comisia recomandă ca acestea să-şi redirecţioneze eforturile, trecând de la protejarea locurilor de muncă, la crearea acestora, astfel încât şomerii să nu rămână prea mult timp inactivi. Comisia a adăugat că ţările care se vor confrunta, anul viitor, cu cele mai grele pierderi de locuri de muncă, vor putea să îşi menţină măsurile actuale.

Raportul urmează să ajungă pe masa de lucru a miniştrilor europeni ai muncii şi face parte din pregătirile pentru un nou plan european de creştere economică şi ocupare a forţei de muncă. Ultimul dintre acestea, Strategia de la Lisabona, expiră în 2010.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile