Navigációs útvonal

Újságot olvasó üzletember ©EB

A gazdaság lassan talpra áll, az európai uniós országoknak pedig fokozatosan le kell állítaniuk a válságintézkedéseket. A kérdés már csak az, hogy mikor.

A második világháború óta a legsúlyosabbnak számító recesszió elsöpörte azt a több mint 4 millió állást, amely az utóbbi évtizedben jött létre Európában. Bár lassabban, mint eddig, a munkanélküliség tovább növekedik – az állástalanok száma 2010 végére várhatóan eléri a 7,5 milliót.

A veszteség azonban lehetne sokkal súlyosabb is. A ma közzétett európai uniós jelentés szerint a munkanélküliségi ráta nem növekedett olyan mértékben, mint ahogy az a termelés visszaesése nyomán várható lett volna. A jelentés a válságintézkedések és az uniós pénzügyi támogatás együttes hatásának tulajdonítja azt, hogy a gazdasági hanyatlás munkaerő-piaci következményei enyhébbek a vártnál.

Amikor a gazdasági válság hulláma elérte Európát, az országok többsége lépéseket tett a tömeges elbocsátások megelőzésére. Több tagállam kiterjesztette jóléti rendszerét, hogy minél több munkanélküli részesülhessen védelemben, illetve bérkorlátozó intézkedéseket vezetett be, főként a közalkalmazottakra vonatkozóan. Sok kormány pénzügyi támogatást nyújtott olyan programok számára, amelyek arra ösztönzik a vállalkozásokat, hogy a munkavállalók elbocsátása helyett tegyék lehetővé a csökkentett idejű munkavégzést.

A jelentés szerint ezek a lépések több tízezer munkahelyet mentettek meg. Nem szabad elfelejtetni azonban, hogy átmeneti intézkedésekről van szó. Most, hogy a gazdaság kezd kilábalni a válságból, a Bizottság arra hívja fel a figyelmet, hogy az ilyen intézkedések fenntartása alááshatja a gazdasági növekedést, és a rossz munkanélküliségi helyzet elhúzódásához vezethet.

A jelentés azt szorgalmazza, hogy az erősebb gazdasággal rendelkező országok kezdjék meg a foglalkoztatási támogatások és a munkavállalókat védő más intézkedések fokozatos leállítását, és folytassák a munkaerőpiac rugalmasabbá és biztonságosabbá tételét célzó hosszú távú reformokat.

De mi legyen azokkal az országokkal, amelyek gazdasági kilátásai kevésbé kedvezőek – így azokkal, amelyek gazdaságuk megmentése érdekében nagy államháztartási hiányt halmoztak fel? A Bizottság azt ajánlja, hogy ezek az országok a munkahelyek megóvása helyett a munkahelyteremtésre összpontosítsák erőfeszítéseiket, hogy az elbocsátott munkavállalók ne maradjanak sokáig állás nélkül. Mindazonáltal az uniós intézmény azon tagállamok esetében, amelyeknek jövőre a legsúlyosabb munkahelyveszteséggel kell majd szembenézniük, elfogadhatónak tartja egyelőre a már életbe léptetett intézkedések fenntartását.

A jelentés most az európai foglalkoztatási miniszterek elé kerül, azoknak az előkészületeknek részeként, amelyek megalapozzák az új európai uniós foglalkoztatási és növekedési terv kidolgozását. Az előző terv, a „Lisszaboni stratégia” 2010-ben ér véget.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek