Διαδρομή πλοήγησης

Επιχειρηματίας διαβάζει εφημερίδα ©EC

Καθώς η οικονομία ανακάμπτει, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα για την κρίση. Το ερώτημα είναι πότε;

Η χειρότερη ύφεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει ήδη καταργήσει πάνω από 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Καθώς η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί στα 7,5 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη του 2010.

Όμως οι απώλειες θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες. Σε έκθεση της που δημοσιεύθηκε σήμερα, η ΕΕ αναφέρει ότι η αύξηση της ανεργίας δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο θα περίμενε κανείς με δεδομένη τη μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό οφείλεται τόσο στα μέτρα κατά της κρίσης και τη χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ όσο και στην άμβλυνση του αντικτύπου της κρίσης στις αγορές εργασίας.

Όταν η οικονομική κρίση έπληξε την Ευρώπη, οι περισσότερες χώρες έλαβαν μέτρα για να προλάβουν τις μαζικές απολύσεις. Ορισμένες επέκτειναν τα συστήματα κοινωνικής προστασίας σε περισσότερα άτομα χωρίς εργασία και έλαβαν μέτρα για τη μείωση των μισθών, ιδιαίτερα των δημοσίων υπαλλήλων. Άλλες τέλος αύξησαν τη χρηματοδότηση συστημάτων που ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να απασχολούν τους εργαζομένους λιγότερες ώρες αντί να τους απολύουν.

Η έκθεση σημειώνει ότι χάρη σε αυτά τα μέτρα "σώθηκαν" δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Έπρεπε όμως τα μέτρα αυτά να έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Η Επιτροπή προειδοποιεί ότι, τώρα που ανακάμπτει η οικονομία, τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη και να παρατείνουν την ανεργία.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι χώρες με τις ισχυρότερες οικονομίες θα πρέπει να αρχίσουν σταδιακά να καταργούν τις επιχορηγήσεις θέσεων εργασίας και άλλα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις ώστε οι αγορές εργασίας να γίνουν περισσότερο ευέλικτες και ασφαλείς.

Τι πρέπει να κάνουν όμως οι χώρες με λιγότερο ευοίωνες προοπτικές, ιδιαίτερα εκείνες που αντιμετωπίζουν υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα καθώς προσπαθούν να στηρίξουν την οικονομία τους; Η Επιτροπή συνιστά να επικεντρώσουν την προσοχή τους όχι πλέον στην προστασία αλλά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνεργοι δεν θα μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εργασία. Προσθέτει όμως ότι οι χώρες που κινδυνεύουν από τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας δικαιολογούνται να διατηρήσουν προς το παρόν τα υφιστάμενα μέτρα.

Η έκθεση βρίσκεται τώρα στα χέρια των Ευρωπαίων υπουργών απασχόλησης στο πλαίσιο της κατάρτισης ενός νέου ευρωπαϊκού σχεδίου για την απασχόληση και την ανάπτυξη. Το προηγούμενο σχέδιο, η λεγόμενη "στρατηγική της Λισαβόνας", λήγει το 2010.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι